NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  16 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16889 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Fenegriek zaden

Fenegriek is een kruid dat bij de vlinderbloemenfamilie hoort. De bloemen zijn geelwit en de zaden van dit kruid groeien in peulen. Oorspronkelijk komt het kruid uit het oude Mesopotamië. Van daaruit heeft het zich verspreid naar het Middellandse Zeegebied en Azië. Het is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Indische en Indiase keuken, maar dat zijn weg ook heeft gevonden naar bijvoorbeeld Afrikaanse vleesgerechten. Het heeft een kerrieachtige, kruidige geur en leent zich goed om gebruikt te worden in heerlijke curry’s, vlees- en stoofschotels. Van fenegriek gebruiken we de bladeren en de zaden. Je kunt deze vers gebruiken, maar ook drogen. In gedroogde, vermalen vorm smaken fenegriek zaden bitter, maar dit los je eenvoudig op door de fenegriek vlot te roosteren.

> Lees meer

Fenegriek
Fenegriek Trigonella foenum-graecum 6020
Fenegriek  is een vlinderbloemige plant waarvan de zaden gebruikt worden in chutney en een onderdeel zijn van kerrie. Ook in de diergeneeskunde wordt van fenegriek gebruik gemaakt.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Fenegriek kweken

Omdat dit kruid van oorsprong uit warme streken komt, kun je het beste je fenegriek zaden op een zonnige, warme plek zaaien. Het liefst zaai je fenegriek zaden op een plek uit de wind, omdat dit de warmte ten goede komt. Fenegriek houdt van een goed doorlaatbare en voedzame grond. Als je grond te arm is, kun je de plek waar je je fenegriek zaait, van wat compost voorzien. Let daarnaast goed op bij het water geven van fenegriek. De plant heeft niet meer nodig dan een licht vochtige grond. Laat de grond niet uitdrogen, want dat is funest voor je fenegriekplant.

Bestuiving van fenegriek

Als je eetbare fenegriek zaden wilt oogsten moet de plant bestoven worden. Dit wordt meestal door bijen gedaan, maar de plant is ook zelfbestuivend. Het is echter voor de oogst beter wanneer er kruisbestuiving plaatsvindt. Zorg er daarom altijd voor dat je meerdere planten op één plek hebt staan.

Fenegriek als kiemgroente kweken

Naast het telen in de volle grond, kun je fenegriek zaden ook gebruiken om kiemgroenten mee te kweken. Het plantje heeft de pittige smaak en is uitstekend te gebruiken als bijvoorbeeld garnering voor Indiase gerechten. Wil jij van fenegriek zaden verrassende kiemgroenten kweken? Onze tips helpen jou op weg.

Fenegriek zaaien

Voordat je je fenegriek zaden kunt zaaien, moet je ze eerst laten weken. Hierdoor wordt het zaad zachter en kan je plant makkelijker ontkiemen. Je zet je zaden in een bakje water en laat dit een nacht staan. Hierna laat je het water weglopen en zijn je fenegriek zaden klaar voor gebruik.

Zo zaai je fenegriek zaden

Je zaait je fenegriek zaden in april in de volle grond, op een plek in de zon. Je woelt de grond wat los en plaatst je zaden op zo’n vijf centimeter van elkaar, op ongeveer een centimeter diepte. Je kunt er ook voor kiezen je zaden dichter op elkaar te zaaien en de zaailingen later uit te dunnen. Fenegriek kan er niet goed tegen om verplaatst te worden, dus voorzaaien kun je beter achterwege laten. Na het zaaien duurt het een kleine maand voordat de zaailingen zich laten zien. Heb je weinig ruimte en wil je toch graag fenegriek zaaien? Kies dan voor een grote pot voor je fenegriek zaden. De plant krijgt namelijk diepe wortels en heeft dus de ruimte nodig om deze te ontwikkelen.

Fenegriek oogsten

Na dertig à veertig dagen is het tijd om je fenegriek voor het eerst te oogsten. Je oogst maximaal een derde van de bladeren, zodat de plant de kans krijgt door te groeien. Kruiden oogsten zorgt immers tot een vollere plant. Het duurt ongeveer twee weken voordat de plant voldoende bladeren heeft laten groeien. Je kunt dan opnieuw van dezelfde plant oogsten. Je kunt het blad tijdens de gehele teelt blijven oogsten, zo lang de plant maar groot genoeg is. Wil je ook de zaden oogsten? Dan moet je de plant ook tot bloei laten komen. Wanneer de plant bloeit, is het niet raadzaam de bladeren nog te oogsten. Ten eerste gaat de plant dan energie steken in het maken van nieuwe bladeren. Deze energie gaat dan niet naar de bloem- en zaadvorming. Ten tweede neemt de smaak van kruiden beduidend af, zo gauw de plant in bloei staat.

Het oogsten van de fenegriek zaden

Na de bloei ontstaan er kleine peulvruchten, die elk zo’n vijftien tot zeventien zaden bevatten. Je moet nu nog even geduld hebben, want deze peulen kun je pas oogsten als ze aan de plant zijn opgedroogd. Je weet dat de peulen voldoende gedroogd zijn als ze geel zijn en hun typerende geur hebben. Je kunt de peulen met de hand plukken, maar het is ook mogelijk de hele plant uit de grond te halen en deze op de kop nog extra te laten drogen.

Het gebruik van fenegriek zaden in je gerechten

De eetbare fenegriek zaden zijn lang houdbaar, in tegenstelling tot de verse blaadjes. Je kunt zeker een jaar genieten van de bijzondere smaak die deze zaden aan je gerechten geven. Zorg er voor gebruik wel voor dat je je zaden eerst laat wellen. Hierdoor worden ze minder hard en komt hun aroma bij gebruik beter vrij.

Fenegriek zaden bestel je bij De Bolster

Fenegriek zaden vragen dus om behoorlijk wat aandacht. Maar zie jij de uitdaging wel zitten? Bestel dan nu je biologische fenegriek zaden en heb ze deze week nog in huis.Al onze zaden zijn gecertificeerd en gegarandeerd GMO-vrij. Wil je graag meer weten over kruiden telen? Onze tips helpen jou op weg. Bij vragen over fenegriek of onze andere biologische zaden, mag je altijd contact opnemen.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16889 reviews
Kiyoh