NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  16 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16889 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Lavas zaden

Waar lavas van origine vandaan komt, is niet helemaal bekend. Als landen van herkomst worden onder andere Afghanistan en Iran genoemd. Wel is zeker dat de Romeinen deze plant uit de schermbloemenfamilie over Europa hebben verspreid. In de Zuid-Europese keuken worden bijna alle delen van de plant dan ook veelvuldig gebruikt: de bladeren, wortels en zaden weten hun weg te vinden naar de lekkerste gerechten. De bloemen zijn echter erg bitter, waardoor je deze beter kunt laten staan voor de bijen.

> Lees meer

Lavas PRO
Lavas Levisticum officinale 3160
Lavas is ook wel bekend als de ‘maggiplant’ en wordt onder andere in soep gebruikt. Dit kruid is meerjarig en heeft een voorkeur voor een vochtige plek. Lavas kan enige schaduw goed verdragen.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Maggiplant

Wij kennen de plant vooral onder de naam maggiplant, omdat de geur van lavas meteen doet denken aan de inhoud van het bekende flesje smaakversterker. Door zijn sterke aroma is lavas erg geschikt wanneer je minder of geen zout aan je gerechten wilt toevoegen. Een traditioneel gebruik van lavas is de blaadjes mee te koken met asperges of een bosje lavas in verse bouillon mee te laten trekken. Maar je kunt ook lekker experimenteren met dit kruid door bijvoorbeeld een heerlijke pesto te maken van de steeltjes van de lavasplant.

De werking van lavas

Lavas zou een ondersteunde werking hebben voor de blaas en de nieren. Daarnaast zou het kruid ook werken tegen maag- en darmklachten. Let wel op dat je deze plant tijdens een eventuele zwangerschap niet of enkel in kleine hoeveelheden gebruikt. Lavas is vochtafdrijvend en kan in hoge doseringen de baarmoeder stimuleren.

Lavas kweken

Lavas zaden zaai je het beste op een vochtige, humusrijke plek in je moestuin. De plant houdt van de zon, maar kan ook uitstekend in de halfschaduw groeien. En dat groeien doet lavas flink. Hij woekert niet, maar je moet niet verbaasd zijn als deze plant ruim twee meter hoog wordt. Ook moet je goed bedenken waar je je lavas zaden precies in je tuin wilt zaaien, want lavas is een meerjarig kruid dat zich lastig laat verwijderen. Er zijn verhalen bekend waarin de plant zelfs na intensieve verwijdering een jaar later alsnog door de naden van zware grindtegels brak en tot volle wasdom kwam. Je kunt dus wel stellen dat lavas een sterke plant is. Het enige dat de plant nodig heeft, is dat je deze bedekt met bijvoorbeeld stro als het hard vriest. Dit voorkomt uitdroging van de wortel.

Lavas zaaien

Lavas zaden kun je zowel voorzaaien als direct in de volle grond zaaien. Je kunt vanaf maart je lavas zaden in potjes of in een zaaitray voorzaaien. Plaats hiervoor zo’n drie zaden per potje en dun de zaailingen later uit. Hou er wel rekening mee dat lavas zaden langzaam ontkiemen: het kan wel drie weken duren voordat je de eerste plantjes ziet verschijnen. Zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt; dat is funest voor je ontkiemende lavas zaden. Wil je je lavas zaden liever in de volle grond zaaien? Dit doe je van april tot en met juni, in een vochtige, goed doorlaatbare bodem. Na opkomst van de zaailingen dun je de plantjes uit, waarbij je rekening houdt met een plantafstand van zestig bij zestig centimeter. Het eerste jaar zal de plant hooguit zo’n vijftig centimeter worden, maar hij kan de jaren daarop volgend uitgroeien tot een forse plant, die de twee meter met gemak aantikt.

Lavas oogsten

Lavas kun je oogsten in de maanden juli tot en met september. Je kunt je eerste oogst al vlot van de plant knippen, maar doe dit wel met beleid. Om te oogsten snij je takken van de plant, maar je laat minimaal tien centimeter van de plant staan. Hierdoor krijgt de plant de kans om opnieuw uit te lopen, waardoor jij vaker kunt oogsten. Aan het einde van het seizoen kun je de volledige plant afknippen, tot op ongeveer tien centimeter van de bodem. De plant zal in het nieuwe jaar opnieuw uitlopen. In de herfst kun je de wortels van de plant oogsten en als verse groente gebruiken.

Lavas bewaren

Je kunt je geoogste lavas een aantal dagen in de koelkast bewaren, of je zet een bosje lavas in een vaasje water. Wanneer je de lavas langer wilt bewaren kun je deze invriezen of je kunt het kruid drogen. Om te drogen bind je de de takken in bosjes samen, waarna je ze op een droge, luchtige en donkere plek op de kop te drogen hangt. Wil je de wortel graag bewaren, dan kun je deze het beste in de lengte in plakken snijden, waarna je deze droogt. Wanneer de plakken goed droog zijn, kun je deze vermalen tot een smaakvol kruidenpoeder, dat goed als basis kan dienen om zelf bouillonpoeder te maken.

Lavas zaden bestellen bij De Bolster

Lavas zaden zijn eigenlijk onmisbaar als je je eigen kruidentuin wilt beginnen. Het is een eenvoudig te telen kruid, dat veel oogst oplevert en op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Start jouw eigen kruidentuin met zadenpakket ‘De kruidentuin’ of bestel jouw biologische lavas zaden vandaag nog. Je hebt ze binnen een week in huis. Heb je vragen over het bestelproces of ons assortiment biologische zaden? Neem contact op en stel ze gerust!

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16889 reviews
Kiyoh