NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  16 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16889 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Selderij zaden

Selderij is een plant die tot de familie van de schermbloemen hoort. Het is een geurende plant, waar hij gelijk zijn naam aan te danken heeft. Apium Graveolens betekent namelijk ‘sterk geurende plant die bijen aantrekt’. Binnen de soorten selderij zijn er drie varianten die door mensen gegeten worden: snijselderij, bleekselderij en knolselderij. De snijselderij is de plant die wij als kruid gebruiken. De plant lijkt qua smaak op peterselie, maar smaakt beduidend pittiger. De smaak laat zich omschrijven als hartig, pittig en fris.

> Lees meer

Snijselderij Gewone Snij
Snijselderij ‘Gewone Snij’ is een veel gebruikt keukenkruid. Dit ras heeft weliswaar wat grover blad, maar is veel minder gevoelig voor bladvlekkenziekte.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Hoe gebruik je selderij?

Vanwege de pittige smaak van selderij, is het niet nodig grote hoeveelheden te gebruiken in je gerechten. De smaak kan dan snel overheersend worden. Gebruik verse of gedroogde selderij bij visgerechten, in gehakt of bij varkensvlees, of vul je salades of groenteschotels aan met dit hartig smakende kruid. Je kunt ervoor kiezen selderij te laten meekoken in je warme gerechten, omdat hitte de smaak van de selderijblaadjes wat zoeter maakt. Je kunt ook een thee zetten van selderij en honing. In deze vorm zou selderij ondersteunend zijn bij leverklachten en goed zijn bij keelklachten.

De geschiedenis van selderij

Selderij is een kruid dat je al kon aantreffen in het oude Egypte. In het graf van Toetanchamon werden kransen van selderij aangetroffen en ook de Grieken benoemden selderij veelvuldig in hun geschriften. Rond het jaar 800 wordt selderij genoemd als een van de kruiden die Karel de Grote graag in kloostertuinen wilde zien groeien. Tegenwoordig wordt selderij bijna overal ter wereld gebruikt.

Selderij kweken

Selderij zaden stellen niet veel eisen aan de bodem waar ze in gezaaid worden, maar uiteraard heeft ook selderij zo zijn voorkeuren. Van nature komt de plant voor in gebieden met brak water, vandaar dat hij het goed doet in zilte, vochtige grond. Ook mag de grond veel voedingsstoffen bevatten. Kweek je je selderij zaden op armere grond? Dan is het verstandig de planten te voorzien van extra compost. Waar je rekening mee moet houden is dat selderij in de halfschaduw kan groeien, maar het beste groeit op een plek in de zon. Hou daarbij de grond vochtig door je selderij regelmatig water te geven. Vooral in de droge periodes heeft je selderij echt wel wat meer vocht nodig.

Selderij zaaien

Selderij zaden kun je voorzaaien, om zo je oogst te kunnen spreiden. Dit is echter niet strikt noodzakelijk, omdat de selderij zaden het ook uitstekend doen als ze direct in de volle grond gezaaid worden. Doe dit in de maanden april tot en met juli, maar hou er rekening mee dat de selderij zaden die in april gezaaid worden, een langere tijd nodig hebben om te ontkiemen dan die je in juli zaait. Selderij zaden zijn namelijk warmtekiemers en hebben dus een hogere temperatuur nodig om te kunnen ontkiemen. Hou bij het zaaien rekening met een rijafstand van twintig centimeter en dun de opgekomen zaailingen uit op een afstand van twee centimeter. Zaai de selderij zaden op ongeveer een centimeter diepte en bedek ze met een laagje grond, zodat ze vochtig blijven. Je kunt je zaaibedden eventueel afdekken met vochtige doeken, als extra bescherming tegen uitdroging.

Selderij oogsten

Snijselderij kun je doorlopend oogsten, door de blaadjes van de plant te knippen of te plukken. Zorg ervoor dat je niet teveel blaadjes in een keer oogst, omdat de plant anders kan beschadigen. Je kunt ook stelen van de selderij vlak bij de grond afknippen, maar dat kan ertoe leiden dat de plant voortijdig sterft. Oogst je selderij voordat deze begint te bloeien, omdat de kwaliteit en de smaak van het blad snel achteruit gaat wanneer de plant zijn energie in de bloemen steekt. Uiteraard kun je altijd een aantal van je selderij zaden laten doorgroeien tot en met de bloeifase, om op die manier de bijen een handje te helpen.

Selderij bewaren

Zoals bijna elk kruid kun je selderij het best zo vers mogelijk verwerken. Wil je toch graag je selderij oogst een tijdje bewaren, dan doe je dit in de koelkast. Je doet je selderijblaadjes in een plastic zak of bakje, waarbij je er wel op let dat er geen vocht meer op de blaadjes aanwezig is. Je kunt je selderij dan ongeveer een week bewaren. Wanneer je langer wilt genieten van verse selderij, dan is het mogelijk de blaadjes in te vriezen. Snijd ze in kleine stukjes en vries deze in in bakjes voor ijsblokjes, samen met een beetje water. Je hebt dan meteen een afgepaste hoeveelheid voor in je gerechten. Je kunt de gesneden selderij ook in een diepvrieszakje bewaren, zodat je het kruid ook kunt gebruiken voor salades. Als je nog langer gebruik wilt maken van selderij, kun je de blaadjes ook drogen. De smaak van gedroogde selderij blijft goed bewaard, zo lang je de gedroogde blaadjes op een koele, donkere en vooral droge plek opbergt.

Selderij zaden koop je bij De Bolster

Bij De Bolster verkopen wij selderij zaden van snijselderij ‘Gewone Snij’. Deze variant heeft een grover blad en is beter bestand tegen bladvlekkenziekte. Dus wil jij onbezorgd genieten van dit heerlijke kruid, plaats dan je bestelling met biologische kruidenzaden vandaag nog. Dit kan snel en eenvoudig via onze webshop. Heb je nog vragen over selderij zaden, het bestelproces of ons assortiment? Neem dan gerust contact op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16889 reviews
Kiyoh