NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  16 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16889 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Hyssop zaden

Hyssop, ook wel als hysop geschreven, komt oorspronkelijk uit Perzië en is in de zestiende eeuw geïntroduceerd in Europa. Het is een meerjarige, heesterachtige plant uit de lipbloemenfamilie. De plant wordt ongeveer vijftig centimeter hoog en krijgt paarsachtige bloemen. De naam hyssop betekent ‘heilig kruid’, wat het onder andere te danken heeft aan de grote hoeveelheid medicinale toepassingen.

> Lees meer

Hyssop
Hyssop Hyssopus officinalis 3110
Hyssop is een heesterachtig plant. De blaadjes kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt in diverse gerechten.
> Lees meer
Aantal
Verpakking € 2,79
Selecteer een eenheid
> meer info

Het gebruik van hyssop

Hyssop heeft een sterke, muntachtige smaak, dus gebruik het spaarzaam in je (hartige) gerechten. In bijvoorbeeld een frisse fruitsalade kan de smaak van hyssop daarentegen uitstekend passen. Meer nog dan een smaakmaker, wordt hyssop gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige vermogens. Het zou onder andere verlichting geven bij verkoudheid, keelpijn en benauwdheid. Daarnaast zou hyssop kunnen helpen bij maag-darmklachten, menstruatiepijn, overmatige transpiratie en zou het zwellingen doen verminderen. En wil je hyssop niet zaaien vanwege de vele toepassingen in de fytotherapie, dan is het een prachtige struik waar je bijen een erg groot plezier mee doet. Hoe dan ook: er is altijd een reden hyssop zaden in je moestuin te zaaien.

Hyssop kweken

Hyssop zaden laten zich makkelijk kweken. De plant doet het uitstekend op arme en droge grond. Hij houdt van een beetje kalk, maar dat is niet noodzakelijk. Wel moet je ervoor zorgen dat je bodem voldoende water doorlaat. De plant kan niet tegen teveel vocht, dus hou daar rekening mee bij het water geven. Overbewatering ligt op de loer en doet de plant geen goed. Laat daarom de bovenkant van de grond altijd drogen, voordat je opnieuw water geeft.

Hyssop snoeien

Hyssop is een meerjarige plant, die je elk jaar zult moeten snoeien. Dit doe je in maart en/of direct na de bloei. Snoei de plant in het begin van het jaar terug tot een kleine tien centimeter boven de grond. Op deze manier zullen de stengels minder verhouten, waardoor de kans op afgebroken takken afneemt. In het najaar kun je iets minder rigoureus te werk gaan, waardoor de kans op een tweede bloei toeneemt.

Bescherm je hyssop tegen vorst

Hoewel hyssop een sterke plant is, doe je er bij vorst verstandig aan de wortels van de hyssop af te dekken of van een laag mulch te voorzien. Wat is mulchen? In het kort gezegd: het bedekken van de bodem met een laagje natuurlijk materiaal. Heb je kleinere hyssopplanten in potten staan? Dan kun je ze bij temperaturen onder nul het beste naar je schuur, garage of een andere koele ruimte verplaatsen.

Hyssop zaaien

Je kunt hyssop voorzaaien in maart, waarna je de zaailingen met een onderlinge afstand van dertig centimeter in goed doorlaatbare grond zet. Je kunt de hyssop zaden vanaf maart tot en met juni in de volle grond zaaien; het liefst op een zonnige plek. Hou hierbij rekening met een plantafstand van ongeveer dertig centimeter. Je zaait je hyssop zaden op ongeveer een centimeter diep, waarna je ze met weinig aarde bedekt. Je kunt er ook voor kiezen de hyssop zaden in rijen te zaaien, waarna je later de kiemplantjes uitdunt. Heb je weinig ruimte? Hyssop kun je ook uitstekend zaaien in een grote pot. Let erop bij het maken van je moestuinplan, dat je hyssop niet in de buurt van kool zaait. Hyssop trekt namelijk kooluitjes aan. Je kunt hyssop zaden wel goed in de buurt van kruisbestuivers zaaien, omdat de plant bijen aantrekt.

Hyssop oogsten

Van hyssop oogst je meestal de bloemen, maar je kunt ook de jonge bladeren en stengels gebruiken. Doe dit laatste pas in de zomer, zodat de plant de kans heeft om sterker te worden. Stop met het oogsten van bladeren als de plant begint te bloeien. Op deze manier hou je je plant mooi vol en blijft hij in de winter ook groen. De bloemen oogst je wanneer ze nog niet volledig geopend zijn. Dit doe je in de morgen, als de dauw op de planten verdampt is. Wil je hyssop drogen? Knip dan stengels af, die je in bosjes te drogen hangt.

Het bewaren van hyssop

Verse hyssop kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, maar het liefst gebruik je hyssop, zoals bijna alle kruiden, zo vers mogelijk. Wil je lang gebruik kunnen maken van dit bijzondere kruid, dan zijn er verschillende bewaaropties: Je kunt de hyssop invriezen. Hij is dan zeker een jaar houdbaar. Ook kun je de jonge bladeren en de bloemen gebruiken in een olie of je kunt hyssop inmaken in azijn. Als laatste kan de plant gedroogd worden. Doe dit op een donkere plaats, zodat de werkzaamheid van dit kruid behouden blijft.

Hyssop zaden bestel je bij De Bolster

In onze ogen is hyssop een mooie aanvulling op je kruidentuin. Wil jij hyssop graag in je moestuin telen? Bestel dan nu je biologische zaden bij de Bolster, dan heb je ze binnen een week in huis. Bij vragen mag je natuurlijk altijd contact opnemen.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16889 reviews
Kiyoh