NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  12 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16891 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wortel- en knolgewassen: onze tips

Ga je binnenkort beginnen met het verbouwen van wortel- en knolgewassen? Bij De Bolster heb je een ruime keuze aan biologische zaden: van biet, knolselderij en radijs tot uien, witlof en wortel. Hieronder geven we je tips over het teeltproces van onze wortel- en knolgewassen, zoals de beste zaaitijd en uitleg over de voeding. Lees snel verder, en geniet binnenkort van jouw eigen gekweekte wortel- en knolgewassen!

De beste zaaitijd

De beste zaaiperiode van de verschillende wortel- en knolgewassen is erg uiteenlopend. Meiraap kun je het beste zaaien in maart en april, en voor herfstgebruik zaai je meiraap rond half augustus. Heb je zin om radijs te zaaien? Zaai ze dan dun van maart tot september. Rode en gele biet heeft een wat kortere zaaiperiode, namelijk van april tot en met juni. Mocht je ui willen zaaien, houd dan rekening met een lange groeiperiode. Zaai vroeg, van maart tot uiterlijk half april. Wanneer je toch later gaat zaaien, heb je een grotere kans op uien met verdikte stengels. Wil je wortelen kweken? In de volle grond kun je zomerwortelen van maart tot juli zaaien, en onder glas kan dit al in februari. Winterwortelen kun je in mei zaaien, zodat je ze kunt bewaren.

De meest geschikte standplaats

Een zonnige standplaats resulteert in de beste opbrengst bij de meeste wortel- en knolgewassen. Het verschilt per soort gewas welke ruimte je het beste kunt aanhouden tussen de rijen. Meiraap kun je bijvoorbeeld het beste op een rijafstand van 30 cm zaaien, en uitdunnen op 10 à 15 cm. Houd voor radijs een afstand van 15 cm tussen de rijtjes aan. Wil je rode of gele biet gaan telen? Houd dan een afstand tussen de rijen aan van 30 cm, en dun later uit op 7 à 10 cm. Zorg er bovendien voor dat je deze niet gaat verplanten. Een geschikte rijafstand voor ui is 25 cm, en uitdunnen op 5 à 10 cm. Tot slot de wortelen: zomerwortelen hebben een plantafstand van 20x3 cm nodig, en houd bij winterwortelen een plantafstand van 20x5 cm aan.

De voeding

Wortel- en knolgewassen zijn een goede match, omdat ze dezelfde eisen hebben wat betreft de bodem en bemestingscondities. Ze groeien goed in losse grond, omdat ze daar eenvoudig kunnen wortelen. Daarnaast houden ze niet van een rijke bemesting. Stikstof stimuleert immers vooral de ontwikkeling van het blad. Kliswortel, pastinaak, radijs, schorseneer, witlof en wortels doen het uitstekend zonder bemesting. Een vochthoudende, goed verluchte, humusrijke bodem met een neutrale pH-waarde en een goede bodemstructuur is dus ideaal. Bieten, knolselderij, koolraap, uien en venkel vereisen daarentegen duidelijk meer bemesting.

Hoe verzorg je wortel- en knolgewassen?

Het is bij alle wortel- en knolgewassen op een gegeven moment nodig om ze te dunnen. Je kiest dan welke plantjes mogen doorgroeien en zorgt dat deze genoeg ruimte krijgen door de andere plantjes voorzichtig weg te halen. Zorg ervoor dat je hierbij de blijvers niet beschadigt.

Ziekten en plagen

De schermbloemigen wortel, pastinaak en wortelpeterselie worden steevast belaagd door de wortelvlieg. De biologische bestrijding hiervan is erg moeilijk en preventie is dus belangrijk. De meest efficiënte maatregel is het overspannen met fijnmazig gaas. Je kunt het gaas aanbrengen als de plantjes boven de grond komen. Laat het gaas gedurende de hele teelt, de wortels van het gewas bedekken.

Oogsten en bewaren

Voor meiraap geldt dat de oogst in mei en juni plaatsvindt. Mocht je ze liever in de herfst gebruiken, dan dien je ze te zaaien tegen half augustus. Dan kun je de knolletjes eind oktober inkuilen en tot de winter bewaren. Bij de oogst van bieten hoef je het blad niet weg te gooien, omdat dit heel smaakvol is en bovendien op vele manieren kan worden bereid. Vooral rode bieten kun je goed bewaren. Trek de bieten in de herfst voor de vorst op, draai het loof eraf en kuil ze in zand in op een vorstvrije plaats. Over het algemeen kun je de wortel- en knolgewassen het beste op een koele plek bewaren.

Bekijk ons assortiment wortel- en knolgewassen

Bekijk ons totale aanbod wortel- en knolgewassen om een goed beeld te krijgen van ons assortiment. Biologische zaden bij De Bolster bestel je heel eenvoudig online. Bij bestellingen van meer dan € 30,- nemen wij de verzendkosten zelfs voor onze rekening. Binnen 3-4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis, en kun je gaan beginnen met zaaien! Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment, neem dan gerust contact met ons op.


Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16891 reviews
Kiyoh