NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bladmosterd telen: onze tips

Bladmosterd (Brassica juncea) is een gewas boordevol mogelijkheden. Zowel het blad als de geelkleurige bloemetjes zijn eetbaar. Het is een plantje met pit, de smaak doet soms een beetje aan rucola denken. Deze plant kent zijn oorsprong in Centraal-Azië. In de Himalaya regio van India wordt bladmosterd al meer dan 5000 jaar geteeld en gegeten. Ook in vele andere landen vormt bladmosterd een onderdeel van het dagelijkse maal. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om bladmosterd te bereiden, het lijkt daarin vrij veel op spinazie en andere bladgroenten.


> Bestel nu biologische bladmosterd zaden


Zaaien

In principe wordt bladmosterd niet voorgezaaid, maar liever rechtstreeks. De ideale zaaitijd verschilt per ras. Zo kan onze bladmosterd ‘Red Giant’ vanaf medio mei/juni gezaaid worden, daar waar ‘Golden Frills’ en ‘Purple Frills’ liever nog een maandje wachten. Echter, onder glas is het mogelijk om vanaf midden februari tot midden mei van start te gaan. Voor een herfstoogst kan er onder glas ook in september en oktober gezaaid worden. Zo kun je op een goede manier de oogst spreiden. Het is van belang om bladmosterd niet te dik uit te zaaien.


Planten

De ideale afstand bij het uitplanten van bladmosterd is 15 centimeter per rij en minimaal 2 centimeter per zaadje. De planten kunnen uiteindelijk 30 tot 40 centimeter hoog worden. Toch de bladmosterd voorgezaaid? Houd dan een afstand van ongeveer 20 centimeter tussen de plantjes aan.


Standplaats

De ideale standplaats voor het kweken van bladmosterd is in de zon-halfschaduw. Bladmosterd is vrij gevoelig voor knolvoet. De wortels vervormen tot knobbels, vandaar de naam. Zorg er op zandgrond voor dat je eens in de 6 jaar aan gewasrotatie doet, en 4 jaar bij zware grond.


Bemesting en water

Bladmosterd heeft net als de meeste blad- en stengelgewassen vrij veel voedingsstoffen nodig. Bladmosterd is gebaat bij losse, luchtige grond (bij voorkeur humusrijk). Hiervoor kun je in de winter compost in de grond onderspitten. In het voorjaar is organische mest zoals korrels erg geschikt om toe te voegen aan de bodem. Daarnaast is regelmatig wateren van belang om te voorkomen dat de plantjes doorschieten.


Verzorging

Bladmosterd doet het goed op een voedzame en mineraalrijke bodem. De plantjes moeten bij het ontbreken van regen vaker gewaterd worden. Zo niet, dan schieten de plantjes door, dit kan nog wel eens voorkomen bij plantjes die in het voorjaar geplant zijn. Maar niet getreurd, de prachtige gele bloemetjes die dan groeien zijn ook eetbaar! Mocht je toch willen voorkomen dat de bladmosterd doorschiet, knip dan zo snel mogelijk de bloemstengel uit de plant. Zorg er ook voor dat een eventueel overschot aan water weg kan. Verwijder om de bladmosterd heen het onkruid en zorg ervoor dat de bodem los en luchtig blijft.


Oogsten

Voor de meeste blad- en stengelgewassen geldt, om ze na het oogsten zo snel mogelijk op te eten. Dat is bij bladmosterd ook het geval. Een aantal snelgroeiende rassen zijn al na 5 weken oogstbaar. Als je voorzichtig plukt en snijdt, kan er meerdere malen geoogst worden. Als je een heel kropje oogst, trek dan de gehele krop met wortel en al uit de grond.


Heerlijke recepten

Met bladmosterd kun je in de keuken alle kanten op. Wat dacht je van een heerlijke soep? Of een voedzame en stevige stamppot? Tot slot delen we graag dit recept, een pasta met bladmosterdpesto. Combineer de pesto ook eens met een ander gerecht, wedden dat het heerlijk smaakt?


Bladmosterd zaden bestellen

Zoals je hebt kunnen lezen is bladmosterd een veelzijdig en smakelijk gewas. Heb je nu ook zo’n zin gekregen om bladmosterd te gaan kweken? Bekijk dan ons biologische assortiment bladmosterd en bestel vandaag nog jouw zaden!

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh