NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bleekselderij telen: onze tips

Vroeger werd selderij actief gebleekt door de stengels bij elkaar te binden, door karton of jute rond de plant te binden, of door de selderij planten in een geul te planten, en de planten later te bedekken met grond. Moderne rassen houden de bleke, lichtgroene kleur van zichzelf. Favoriet in ons assortiment is bleekselderij ‘Tango F1’. Dit ras wordt zowel door particuliere gebruikers als door professionele telers gebruikt, en is een echt allround gewas dat geschikt is voor een teelt in het voorjaar, zomer en najaar.

> Bestel nu biologische bleekselderij zaden
 

Zaaien

Voor een vroege teelt zaai je de bleekselderij binnen voor op een tray of in potjes vanaf halverwege februari. Verspeen de plantjes na een aantal weken, en plant de jonge planten uit in de maanden mei tot en met augustus. Bleekselderij is in het begin dus een redelijk trage groeier. Zorg ervoor dat tijdens het opkweken de temperatuur in de nacht niet onder de 10 graden komt, en dat de temperatuur overdag tussen de 15 en 20 graden ligt. Bij te lage temperaturen tijdens de opkweek is de kans groot dat de plant snel gaat schieten. Dit betekent dat de plant een taaie bloemstengel gaat vormen waardoor je plant niet meer (goed) kan eten. Het succesvol opkweken van bleekselderij is een groot deel van de uitdaging.
 

Planten

Houd bij het planten een afstand aan van 50 x 25 cm. 
 

Standplaats

Houd een ruime vruchtwisseling aan, en plant bleekselderij eens in de zes jaar op hetzelfde vak. Bleekselderij kun je indelen bij de bladgewassen, maar let op dat bleekselderij – een schermbloemige – ook familie is van de wortel, pastinaak, knolvenkel en natuurlijk knolselderij.
 

Bemesting

Bleekselderij houdt niet van verse mest. Gebruik liever goed verteerde compost.
 

Verzorging

Belangrijk bij de teelt van bleekselderij is dat het gewas goed kan doorgroeien. De aanwezigheid van water is hier ook heel belangrijk – geef zeker in droge periodes voldoende water.
 

Ziektes en plagen

Bij bleekselderij kom je – net als bij de teelt van groenselderij – wel eens de bladvlekkenziekte tegen, een schimmel die bruine vlekjes met zwarte puntjes erin veroorzaakt. De plant kan bij serieuze aantasting dood gaan. Houd een ruime vruchtwisseling aan, gebruik geen verse mest en verwijder planten die er ziek uitzien, en voer deze zieke planten af (dus niet op de composthoop).
 

Oogsten

Afhankelijk van het zaai- en plantmoment kun je bleekselderij oogsten in de maanden juni (waarschijnlijk pas vanaf de tweede helft van juni) tot begin november. Bleekselderij kan niet tegen vorst, oogst dus alle planten voordat er nachtvorst komt. Snijd de plant in één keer af net boven het maaiveld, waar de stengels bij elkaar komen. Na de oogst is bleekselderij beperkt houdbaar in de koelkast.
 

Bleekselderij zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze bleekselderij zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van bleekselderij kun je gerust terecht bij onze klantenservice.
 

Bleekselderij 'Tango F1'
Selderij salade
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh