NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Hoe ga je om met onkruid?

Het kan een moestuinier behoorlijk wat hoofdbrekens geven: onkruid. Bij het onderhouden van een gezonde, bloeiende tuin kan het een uitdaging zijn om deze onkruidvrij te houden. In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van onkruid. Wat is onkruid precies en hoe kun je het beste omgaan met deze ongewenste planten? Uiteraard geven we je ook tips om onkruid te voorkomen en leggen we je meer uit over onkruid wieden.

> Bekijk ons volledige assortiment biologische zaden


Wat is onkruid?

Van Dale omschrijft onkruid als ‘ongewenste planten tussen gekweekte gewassen’. De planten die wij als onkruid bestempelen, concurreren met je gewassen om water, voedingsstoffen, licht en ruimte, waardoor ze als hinderlijk gezien worden. Onkruid zie je in verschillende vormen: grassen, kruiden en struiken. Onkruid heeft vaak als kenmerk dat het zich vlot verspreidt en lastig te bestrijden is.


Kruid of onkruid?

Onkruid heeft echter niet alleen negatieve kenmerken. Diepgewortelde onkruiden zoals de paardenbloem kunnen harde grondlagen doorbreken, waardoor de bodemstructuur kan verbeteren. Daarnaast trekken sommige onkruiden bestuivers aan. Aan de andere kant zou je veel kruiden door hun woekerende eigenschappen als onkruid kunnen bestempelen. Denk bijvoorbeeld aan munt; een kruid dat je het beste in bakken kunt zaaien, om zo te voorkomen dat het overal de kop opsteekt. De term onkruid is dus subjectief.


Hou rekening met je buren: beteugel onkruid

Onkruid heeft zo zijn nuttige eigenschappen en natuurlijk kun je hier effectief gebruik van maken, maar dat houdt niet in dat je onkruid in het wilde weg moet laten groeien. De meeste mensen worden niet blij van onkruid in hun moestuin, dus is het goed om te weten hoe je het beste om kunt gaan met onkruid, zonder dat je naar chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te grijpen.


Maak valse zaaibedden

Wanneer het nieuwe moestuinseizoen start, kun je het beste beginnen met een vals zaaibed maken. Dit is een van de manieren om onkruid te bestrijden. In een vals zaaibed laat je onkruid opkomen, waarna je het makkelijk kunt verwijderen. Dit scheelt later een hoop wieden.


Gebruik bodembedekkers

Sommige gewassen hebben een dichte groeiwijze of snelgroeiende eigenschappen. Deze planten houden de bodem bedekt, waardoor de kieming van onkruid onderdrukt wordt. Je kunt kiezen voor bodembedekkende kruiden, zoals Tijm of Wilde marjolein, maar ook voor groenbemesters als de Blauwe lupine en de Gele mosterd.


Breng een mulchlaag aan

Een van de manieren om je gewassen te beschermen tegen onkruid, is door middel van mulchen. Door een laag organisch mulchmateriaal zoals stro, grasresten of compost rond je planten aan te brengen, kun je de groei van onkruid onderdrukken door het licht te blokkeren en de bodemvochtigheid te behouden.


Onkruid wieden

Hoewel de bovenstaande tips het jou makkelijker maken in het managen van onkruid in je moestuin, ontkom je er toch niet aan: handmatig wieden. We hebben hiervoor een vijftal adviezen voor je op een rijtje gezet:
 

1. Controleer je tuin

Loop regelmatig door je moestuin en inspecteer de bedden op de aanwezigheid van onkruid. Hoe eerder je onkruid ontdekt, hoe gemakkelijker het is om het te verwijderen voordat het zich verspreidt en zich verder ontwikkelt.

2. Wied wanneer de grond vochtig is

Het is het beste om onkruid te wieden wanneer de grond vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui of na het water geven. De grond is dan zachter, waardoor het gemakkelijker is om de wortels van het onkruid volledig te verwijderen. Dit is zeker van belang bij onkruidsoorten die via hun wortelstelsel woekeren.

3. Gebruik de juiste gereedschappen

Kies het juiste gereedschap voor de klus, afhankelijk van het type onkruid en de grootte van het gebied dat je moet wieden. Handgereedschappen zoals een handhak, onkruidsteker, of hark zijn ideaal voor kleinere gebieden, terwijl een schoffel of tuinhak handig kan zijn voor grotere bedden. Zorg voor scherpe gereedschappen om efficiënt te werken.

4. Trek het onkruid uit

Trek het onkruid voorzichtig uit de grond, zorg ervoor dat je de wortels volledig verwijdert om te voorkomen dat het onkruid opnieuw groeit. Probeer het onkruid bij de basis vast te pakken en trek het met een langzame, gelijkmatige beweging om te voorkomen dat de wortels afbreken.

5. Verwijder onkruid op tijd

Zorg ervoor dat onkruidzaden zich niet kunnen verspreiden. Dit doe je door te voorkomen dat de zaden kunnen rijpen. Als het onkruid al bloemen heeft gevormd, verwijder dan de bloemknoppen voordat ze zaad kunnen produceren.
 

Start je moestuin goed met biologische zaden

Effectief omgaan met onkruid in de moestuin vraagt om een combinatie van diverse benaderingen, waaronder het gebruik van valse zaaibedden, bodembedekkers, mulchen en handmatig wieden. Met deze technieken hanteer je een milieuvriendelijke manier om de groei van ongewenste planten te beheersen. In combinatie met het gebruik van biologische zaden streef je met deze methodes naar een gezonde en duurzame moestuin. Bekijk ons assortiment biologische, GMO-vrije zaden en bestel deze vandaag nog. Heb je eerst nog vragen over hoe je moet omgaan met onkruid, onze zaden of het bestelproces? Neem dan gerust contact op.
 

Hoe ga je om met onkruid? Paardenbloemen kunnen nuttig zijn.
Schoffelen tegen onkruid
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh