NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Hoe maak je een klimrek voor bonen?

Bonen zijn een onmisbare groente in jouw biologische moestuin. Het zijn planten die zich makkelijk laten telen, ze leveren veel opbrengst op en bonen uit eigen tuin smaken ontzettend lekker. Er is een verschil tussen stokbonen en stambonen. Stambonen, ook wel struikbonen genoemd, zijn bonenplanten die relatief laag blijven. Stokbonen zijn daarentegen bonenplanten die graag willen klimmen. Ze nemen daardoor minder ruimte in en hun opbrengst is meestal groter dan die van stambonen. Ook kunnen stokbonen eerder gezaaid worden dan stambonen. Een van de meest bekende bonenfamilies, is de sperzieboon, die soorten en rassen heeft in zowel stam-als stokbonen. Alle soorten stokbonen kunnen ruim twee meter hoog worden, dus wij leggen je graag uit hoe je een klimrek maakt voor bonen.


> Bestel nu onze biologische peulvruchten


Het voorzaaien van bonen

Bonen kun je goed binnen voorzaaien. Zeker als het weer te wensen overlaat, is het verstandig ze eerst onder glas of in de vensterbank in potjes te laten ontkiemen. Je kunt bonen ook gelijk in de volle grond zaaien, maar let er dan wel op dat de vorstperiode echt achter de rug is. De ideale temperatuur voor het zaaien van bonen in de volle grond, is minimaal 10 tot 12 graden. Wanneer je je bonen hebt voorgezaaid, plant je ze half mei buiten uit. Zorg ervoor dat de bonen op een zonnige plek staan en dat regenwater makkelijk afgevoerd kan worden. Bonen kunnen namelijk niet goed tegen veel regen.


Het nut van een klimrek voor bonen

Wanneer je je stokbonen gaat uitplanten, is het belangrijk dat ze ergens tegenaan kunnen groeien. Ze willen immers de lucht in, om op die manier zoveel mogelijk zonlicht te pakken. Daarnaast zouden je bonen veel gevoeliger zijn voor schimmels en ziektes wanneer je ze over de grond zou laten kruipen én heb je beduidend minder oogst. Een klimrek voor bonen maakt het oogsten daarbij stukken makkelijker, omdat je niet hoeft te bukken. Als laatste biedt een klimrek met bonenplanten bescherming tegen wind en regen voor andere planten. Laat je bonen dus maar lekker klimmen! Maar hoe maak je nou eigenlijk een klimrek voor bonen.


Verschillende klimrekken voor bonen

Er zijn verschillende manieren om je bonen te laten klimmen. Je kunt ervoor kiezen je bonen langs gaas te laten klimmen of om een bestaande plant te laten slingeren, zoals een hazelaar. De meest gebruikte methode is echter het maken van een klimrek voor bonen; met name de bonenstaak en de tipivorm zie je veelvuldig terug in moestuinen. Dit zijn beide constructies die je maakt van hout, om je bonen zo gericht mogelijk te laten klimmen.
 

De bonenstaak

De bonenstaak is een stok die horizontaal geplaatst is. Je plaatst koppels van bamboe stokken, wilgentenen of rondhout in een omgekeerde V-vorm, waarbij de toppen elkaar kruisen. Je maakt een rij van deze koppels van stokken, waar je de horizontale stok bovenop legt. Je bindt de kruisingen vast met sisal en je hebt een rij stokken, waar je bonenplanten zich omheen kunnen slingeren. Een andere manier is om aan de uiteinden van de horizontale stok twee stokken in een omgekeerde V-vorm te plaatsen. Je kunt nu aan de horizontale stok draden spannen, waarlangs je je bonenplanten laat klimmen.


De bonentipi

Je kunt er ook voor kiezen een klimrek voor bonen te maken in een zogenaamde tipivorm. Hiervoor plaats je drie of vier stokken in de grond, die je bovenaan met elkaar verbindt. Hierdoor ontstaat een soort tentvorm. Extra leuk is, dat wanneer je meerdere stokken gebruikt, er na verloop van tijd echt een soort groene ‘tent’ ontstaat. Zeker voor kinderen die in je biologische moestuin helpen, kan zo’n bijzondere tent tot de verbeelding spreken.


Welk materiaal je ook gebruikt en welke vorm je voorkeur ook heeft: je stokken moeten zeker 2,5 meter lang zijn. Je bonenplanten worden immers zeker twee meter hoog en je moet een deel van de lengte van de stok gebruiken om hem stevig in de grond te plaatsen.


Met welke materialen maak je een klimrek voor bonen?

Je kunt bonen langs allerlei materialen laten klimmen. Zo kun je gebruikmaken van gaas. Hiervoor kun je kippengaas gebruiken, maar er bestaat ook speciaal klimgaas, dat peulvruchten helpt makkelijk te klimmen.Maar wanneer je gaat voor een originele bonenstaak of -tipi, dan zul je takken, bamboe, latten of rondhout moeten gebruiken. Doordat rondhout en latten niet heel flexibel zijn, gebruiken veel mensen het liefst bamboe of wilgenhout.


Bamboe

Tegenwoordig wordt er veel gebruikgemaakt van bamboe stokken om een klimrek voor bonen mee te maken. Deze stokken hebben als voordeel dat ze eenvoudig te verkrijgen zijn en er makkelijk mee te werken is. Het nadeel van bamboe kan zijn, dat deze stokken voor sommige bonen te glad kunnen zijn. Als dat bij jouw bonenplanten het geval is, moet je ze regelmatig even helpen door ze om de stokken te winden en ze vast te zetten met sisaltouw. Let hierbij wel op de natuurlijke richting van winden van de plant: sommige planten winden zich namelijk rechts om een stok, andere weer links.


Wilgenhout

Een oude manier om klimrekken voor bonen te maken, is het gebruik van wilgentenen. Hou in de gaten wanneer er wilgen in je omgeving geknot worden (meestal gebeurt dit in de wintermaanden) en vraag of je de tenen mag hebben voor je moestuin. Zorg er wanneer je wilgenhout gebruikt wel voor dat je de onderzijde van de stokken schilt en voorziet van een punt. De punt zorgt ervoor dat de takken makkelijker de grond in gedrukt kunnen worden en doordat je de wilgentakken schilt, zullen ze geen wortel schieten. Je kunt een constructie van wilgentenen ongeveer drie jaar gebruiken. Hierna moet deze vervangen worden.


Bestel nu je biologische bonenzaden

Je hebt nu het antwoord op de vraag: hoe maak je een klimrek voor bonen. Wil je nou nog meer weten over het telen van peulvruchten of heb je vragen over onze andere biologische zaden? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op, of bestel meteen jouw biologische zaden.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh