NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Knolselderij telen

Bij het telen van knolselderij is de knol datgene wat je op kunt eten. Wanneer je deze smaak vergelijkt met die van knolselderij uit de supermarkt, merk je dat de smaak van de kleine knollen veel sterker is. In ons assortiment vind je de knolselderij 'Roem van Zwijndrecht', die een flinke doorgroei heeft tot diep in de herfst. Het is ook mogelijk om het blad te eten, maar onthoud dan wel dat de planten via het blad voeding opnemen om de knol te laten groeien. Dit betekent dat je niet teveel bladeren tijdens de groei moet oogsten.

> Bestel nu biologische knolselderij zaden
 

Zaaien en planten

Het is van belang om de knolselderij zo vroeg mogelijk te zaaien, omdat dit gewas veel tijd nodig heeft om een knol te vormen. In maart kun je in een bakje voorzaaien op een warme plaats van circa 20 graden. Na een maand kun je ze op een wachtbed zetten in de kas, of je kunt ze in potjes verspenen. Vanaf halverwege mei kun je ze vervolgens in de vollegrond uitplanten op 50x40 cm.
 

Standplaats

De gewenste standplaats voor knolselderij is in de zon of half in de schaduw.
 

Bemesting

Knolselderij zet je op het perceel van de bladgewassen, omdat het een veeleisend gewas is wat betreft de bemesting. Aangezien de plant moet beschikken over voldoende voedingsstoffen, is een krachtige en het liefst humeuze grond van essentieel belang. Een schepje compost in het plantgat werkt hierbij erg goed.
 

Verzorging

In juli en augustus knakken de buitenste bladeren van de knolselderij af en worden ze geel. Deze bladeren kun je verwijderen.
 

Ziektes en plagen

De bladvlekkenziekte komt veel voor bij het oogsten van knolselderij. Dit zie je door de bruine vlekjes met een lichtere rand die op de bladeren ontstaan. Om dit te voorkomen moet je aangetaste planten verwijderen en een ruime vruchtwisseling aanhouden.
 

Oogsten en bewaren

Trek de knol in oktober in zijn geheel uit de grond en snijd daarna de overtollige wortels van de knol. Het is belangrijk om alle knollen voor een eventuele vorstperiode te oogsten, omdat knolselderij niet tegen vorst kan. Knip het loof meteen van de knol af, waarmee je voorkomt dat deze zacht wordt. De grootste knollen kun je het beste als eerst opeten, aangezien je die minder goed kunt bewaren dan kleinere knollen.

Wanneer je de knollen op een donkere en koele plek legt, kun je deze in zijn geheel nog drie weken bewaren, mits ze gezond zijn. Ook kun je de gezonde knollen inkuilen. Zitten er aangetaste knollen bij je oogst? Die moet je zo snel mogelijk klaarmaken om op te kunnen eten. Wil je de knolselderij later pas consumeren? Dan kun je de knollen goed schoonmaken door ze te raspen en ze daarna in kleine stukjes te hakken. Deze kun je vervolgens rauw in een afgesloten zakje bewaren in de diepvries.
 

Heerlijke recepten

Het gebruik van knolselderij in gerechten kun je vergelijken met het gebruik van aardappelen. Je kunt er dus een stamppot van maken, zoals in deze stamppot met knolselderij, peen en walnoten. Naast dat knolselderij geschikt is om te koken en te pureren, kun je dit gewas ook rauw eten. De bladeren hebben een licht bittere smaak, en smaken goed in combinatie met zoete ingrediënten. Probeer daarom eens deze waldorfsalade met knolselderij. Zin in een wat warmer gerecht? Maak dan deze erwtensoep met knolselderij.
 

Knolselderij zaden bestellen

Heb je zin om aan de slag te gaan met knolselderij? Bestel dan hier onze knolselderijzaden. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis. Voor meer informatie over onze biologische zaden, kun je altijd contact met ons opnemen.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh