Tijdens de teelt
Heb je konijnen in de omgeving? Scherm dan je planten af met kippengaas. Anders hebben de konijnen binnen no-time het loof gesnoeid; ze zijn er dol op!
Oogsten
Knolvenkel is na drie groeimaanden rijp om te oogsten, en zal dan ongeveer 250 tot 300 gram wegen. In de zomer kan de knolvenkel schotgevoelig zijn. Op tijd oogsten is hierbij gewenst. De oogst bij een teelt in de vollegrond vindt meestal plaats van augustus tot oktober – bij een teelt in de kas kun je al eerder oogsten. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los. Je kunt het blad een paar centimeter boven de bol afsnijden, of je laat het blad zitten. Het blad is namelijk ook eetbaar of te gebruiken als garnering. Laat de knollen niet te groot worden, omdat de kans op doorschieten dan groot is.
Wanneer de kans op vorst groter wordt, rond begin november, is het aan te raden de knolvenkel af te dekken met fijn insectengaas of de knollen aan te aarden. Zo kun je ze langer buiten laten staan. Mocht het heel erg gaan vriezen, dan dien je de knollen te rooien en ze te verhuizen naar een koele plaats. Vervolgens kun je ze nog een aantal weken bewaren.
Culinaire tips
Knolvenkel smaakt erg goed in combinatie met vis, zoals in dit gerecht met venkel en zalmburgers of deze groentencrumble uit de oven met kabeljauw. Ook met kip kun je venkel goed combineren, zoals je kunt zien in dit recept voor knolvenkel met kip. Wil je liever een vegetarisch gerecht klaarmaken met knolvenkel? Maak dan eens deze venkelquiche.
Knolvenkel zaden bestellen
Heb je vragen over onze knolvenkel zaden? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van je vragen. Bekijk onze biologische knolvenkel zaden en plaats vandaag nog jouw bestelling online.