NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Kruiden drogen

Een beetje moestuin heeft een plek waar lekkere en heilzame kruiden groeien. Dankzij onze tips voor je eigen kruidentuin heb je de beschikking over allerhande kruiden of misschien heb je zelfs je eigen kruidenspiraal gemaakt. Kruiden smaken vers het allerlekkerst, maar je kunt je kruidenoogst op verschillende manieren bewaren. Een van de bekende manieren om lang van je kruiden te kunnen blijven genieten, is kruiden drogen. Maar hoe pak je het drogen van kruiden het beste aan? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.
 

> Bestel hier je kruidenzaden
 

Wanneer oogst je kruiden?

Kruiden gebruik je meestal vanwege hun smaak. Daarom is het belangrijk je kruiden te oogsten als ze het meest smaakvol zijn. Daarom oogst je ze vlak voor ze in bloei komen te staan. Eventuele bloemknoppen knip je tijdens de groei weg, zodat de plant goed kan groeien en zijn energie steekt in het maken van meer blad. Wanneer het tijd is om te gaan oogsten, doe je dat het liefst in de morgen, net nadat de dauw is weggetrokken. De planten zijn dan stevig en fris. Veel kruiden groeien uit tot kleine struiken, met een houtige basis. Gebruik van deze planten alleen de zachte stengels en bladeren.


Drie methodes om kruiden te drogen

Bacteriën en schimmels hebben vocht nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Door het vocht aan de plant te onttrekken krijgen deze micro-organismen geen kans en kun je je plant lang bewaren. De eenvoudigste manier van het drogen van kruiden is ook de meest traditionele: het drogen aan de lucht. Drogen in de zon wordt bij sommige gewassen toegepast, maar dit is niet aan te raden voor je kruidenplanten. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat de plant snel zijn kleur en smaak verliest.


Kruiden drogen aan de lucht

Wanneer je kruiden aan de lucht wil laten drogen, bind je de takjes in kleine bosjes samen. Zorg ervoor dat de bosjes niet te groot zijn en dat er voldoende lucht tussen de stengels en bladeren kan komen. Om te voorkomen dat je kruiden tijdens het drogen stoffig worden, kun je ze in een papieren zak binden. Hang de kruidenbosjes op de kop in een warme, luchtige plek, waar vocht geen kans krijgt. Het mooiste is, als deze ruimte redelijk donker is, zodat zonlicht geen kans krijgt. Na enkele weken drogen, voelt de plant droog en knisperig aan en zal hij makkelijk te verkruimelen zijn.


Kruiden drogen in de oven

Een andere manier om je kruiden te drogen, is in je oven. Je kunt bosjes kruiden ophangen aan een rooster of je snijdt de kruiden klein, waarna je ze op bakpapier of een kaasdoek in de oven legt. Zorg ervoor dat de kruiden elkaar niet overlappen. Het drogen van kruiden in de oven lijkt heel eenvoudig, maar je zult goed moeten opletten dat je oven niet te warm wordt. Door de warmte drogen je kruiden misschien sneller, maar dit zal de smaak niet ten goede komen. Verwarm je oven daarom tot maximaal 50 graden en zet de deur van je oven op een kier, zodat de lucht blijft circuleren. Het duurt al gauw drie tot vijf uur voordat je kruiden volledig droog zijn.


Gebruik een droogmachine voor het drogen van kruiden

Een van de eenvoudigste manieren van het drogen van kruiden is het gebruik van een droogmachine, ook wel food dehydrator genoemd. Dit apparaat is speciaal ontwikkeld om voedsel en kruiden te drogen. Je legt je kruiden, zonder dat ze tegen elkaar aan komen, op de roosters in het apparaat, zet je voedseldroger aan en de rest gaat vanzelf. Een voedseldroger werkt altijd op een lage temperatuur en heeft een continue luchtstroom. Bij duurdere exemplaren is het vaak mogelijk de temperatuur en de droogtijd in te stellen. Bij goedkopere machines kan het aan te raden zijn de roosters om de zoveel tijd om te wisselen, zodat de kruiden gelijkmatig drogen.


Het bewaren en gebruiken van gedroogde kruiden

Is het kruiden drogen gelukt? Dan is het tijd om je kruiden op te bergen voor later gebruik. Je kunt gedroogde kruiden lang bewaren; in principe kun je ze drie jaar na het drogen nog gebruiken. Wel kan het zijn dat kleur en smaak verminderen in de loop der tijd.

  • Licht is funest voor gedroogde kruiden. Bewaar daarom je gedroogde kruiden in een dichte kast of in donkere potten. Hierdoor blijft de smaak langer behouden.
  • Strooi je gedroogde kruiden niet direct vanuit het potje in je gerechten. Door damp kunnen je kruiden vochtig worden en bederven.
  • Bewaar je kruiden niet in de buurt van warmtebronnen, dus niet in de buurt van je fornuis of een verwarming. De smaak zal door de warmte snel minder worden.
     

Kruidenboter, kruidenmix en bouillonpoeder
Na het drogen van kruiden kun je ze op allerlei manieren gebruiken. Natuurlijk kun je je kruiden toevoegen aan gerechten, maar het is ook erg leuk zelf een kruidenmix te maken. Gedroogde kruiden lenen zich daarnaast uitstekend voor het maken van lekkere kruidenboter of -olie en heb je er weleens aan gedacht om zelf bouillonpoeder te maken? Lekkerder kan haast niet.
 

Thee en zalf
Naast het maken van mixen, kruidenolie en -boter en de vele andere toepassingen in je keuken, kun je ook gebruik maken van geneeskrachtige kruiden. Zo kun je eenvoudig calendulazalf van goudsbloem te maken; een prachtige, gele zalf die goed is voor je huid en die helpt bij het helen van wondjes. Ook kun je na het kruiden drogen uiteraard thee maken van kruiden. Dat is niet alleen erg lekker, maar vaak ook ondersteunend voor je gezondheid. Zorg er bij het gebruik van kruiden voor je gezondheid wel altijd voor, dat je je goed inleest en eventueel je huisarts vraagt of het kruid dat je wilt gebruiken wel goed voor jouw persoonlijke gezondheid is.

 

Kruiden drogen doe je met de Bolster

Ben je enthousiast geworden over kruiden drogen? Bestel dan nu bij De Bolster alvast je biologische kruiden zaden. Maak een vliegende start met zadenpakket ‘De kruidentuin’ of maak de gezondste theetjes met zadenpakket ‘De theetuin’. Heb je vragen over onze biologische zaden? Neem dan gerust contact op.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh