NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Moestuinieren zonder tuin

Vind jij moestuinieren razend interessant, maar wil je graag klein beginnen? Beschik je enkel over een kleine ruimte, zoals een binnenplaats, dakterras of balkon? Lijkt het onderhouden van een grotere moestuin je te veel tijd kosten of wil je gewoon eens uitproberen of het wat voor je is, moestuinieren? Dan leggen wij je graag uit hoe je kunt moestuinieren, maar dan zonder tuin. Ook zie je vaak dat moestuintjes tot de verbeelding spreken bij kinderen, die op deze manier een beter beeld krijgen van hoe de weg van zaadje in de grond tot groente op je bord precies verloopt. Daarnaast is het telen van kruiden in de buurt van je keuken favoriet bij veel mensen, omdat je zelfs tijdens het koken verse kruiden kunt plukken. Allemaal uitstekende redenen om te starten met je eigen mini-moestuin. Maar hoe pak je dat moestuinieren op een klein oppervlak nou precies aan?

> Bestel nu zadenpakket 'De Stadstuin'


Waar moet je op letten bij moestuinieren zonder tuin?

Een moestuin beginnen heeft vaak best wat voeten in de aarde, letterlijk en figuurlijk. Je moet een teeltplan maken, je moet onderzoeken welke behoeften jouw tuin heeft en je leert vaak met vallen en opstaan wat wel of niet werkt voor jouw tuin. En hoewel moestuinieren zonder tuin eenvoudiger lijkt, is het toch belangrijk je eerst te verdiepen in een aantal zaken. Op deze manier vergroot je je kans op een florerende mini-moestuin en een goede oogst. Niets is immers zo leuk als kunnen genieten van je verse, zelfgeteelde groenten.
 

Kies de juiste grond en voeding

Wanneer je een moestuin start, ga je meestal bekijken welke grondsoort jouw tuin heeft en of de door jou gewenste groenten wellicht meer voeding in de vorm van biologische mest of compost nodig hebben. Ook wanneer je op een klein oppervlak wilt moestuinieren, is het belangrijk om voor een goede basis, en dus voor de juiste grondsoort, te kiezen. Kies voor een biologische potgrond, die geschikt is voor groenten en kruiden. Je kunt de aarde indien nodig ook voorzien van een laagje biologische compost, om zo water vast te houden en de grond van extra voeding te voorzien. 
 

Kies de juiste potten

Een belangrijke stap is het kiezen van de juiste potten en containers. Deze moeten voldoende diep zijn, zodat je planten de ruimte krijgen om goed te kunnen wortelen. Daarom is het essentieel dat je weet hoeveel diepte jouw planten nodig hebben. Ook moeten de potten overtollig water kunnen laten weglopen, dus is het belangrijk dat ze afvoergaten hebben. Hou er daarbij rekening mee dat sommige materialen, zoals plastic, veel water vasthouden of juist water vlotter kunnen laten verdampen, zoals terracotta. Ook kunnen potten van dunne materialen de grond sneller opwarmen. Kijk dus goed in welke pot of bak je je groenten zaait en verdiep je in de eigenschappen van de verschillende materialen. 
 

Licht en schaduw

Veel planten hebben behoefte aan een bepaalde hoeveelheid licht of juist aan schaduw. Groenten en kruiden zijn daar geen uitzondering op. Waar je in een gewone moestuin vaak de keuze hebt uit plekken met zon, schaduw of halfschaduw, zijn de mogelijkheden op een klein oppervlak meestal beperkt. Kijk dus goed hoeveel zon de plek waar jij je kleine moestuin wilt beginnen precies krijgt en pas de keuze van je gewassen daarop aan. Zeker in de zomermaanden kunnen planten die in de zon staan sneller doorschieten. Hou er bij het bewateren van je planten ook rekening mee dat de grond in potten die in de volle zon staan vaak sneller uitdroogt.
 

Voorkom uitdroging en overbewatering

De juiste hoeveelheid water geven is cruciaal bij het moestuinieren zonder tuin. Geef je planten regelmatig water, maar let op dat je je planten niet teveel water geeft. De grond in een pot kan immers eerder verzadigd zijn en te natte grond kan ook in een pot leiden tot wortelrot. Aan de andere kant droogt de aarde in een pot sneller uit. Controleer daarom dagelijks of de grond nog voldoende vochtig is door de aarde tussen je vingers te verkruimelen. Als dit heel gemakkelijk gaat, is de grond waarschijnlijk te droog. 


Op welke manieren kun je moestuinieren zonder tuin?

Moestuinieren zonder tuin kun je op verschillende manieren aanpakken. We noemen drie varianten, die je uiteraard ook naar hartelust kunt combineren.

Telen in potten en bakken

Wanneer je start met moestuinieren zonder tuin, denk je al gauw aan het telen van groenten in potten of in bakken. Je kunt plantenbakken makkelijk aan de rand van een balkon hangen, zodat je meer oppervlakte tot je beschikking hebt. Potten hebben weer als voordeel dat je ze makkelijker kunt verplaatsen.

Vierkantemetertuin

Een andere manier van moestuinieren zonder tuin is het aanleggen van een vierkantemetertuin. De naam zegt het al: dit is een kleine tuin, of eigenlijk een grote bak, van maximaal 1 meter 20 bij 1 meter 20. Je kunt deze bak op de grond plaatsen, maar ook op poten zetten. Dit heeft als extra voordeel dat je niet hoeft te bukken bij het tuinieren.

Verticaal moestuinieren
Een andere manier om te genieten van verse groenten uit eigen ‘tuin’  is het verticaal moestuinieren. Hierbij maak je gebruik van hoogte om je gewassen te telen, waardoor je heel efficiënt gebruik maakt van de ruimte. Er zijn verschillende manieren om verticaal te tuinieren; er zijn speciale bakjes en zakken te krijgen die je op kunt hangen, maar je kunt ook een klimmer (zoals bijvoorbeeld een lekkere snackkomkommer) tegen gaas planten.

 

Welke groenten zijn geschikt?

Je kunt wel stellen dat je alle groenten ook op een klein oppervlak kunt telen. Met de juiste aanpak is dat ook zeker mogelijk, maar er zijn natuurlijk groenten die zich makkelijker laten kweken in potten, bakken of in een vierkantemetertuin. Wij hebben het de moestuinier die graag op een klein oppervlak wil moestuinieren gemakkelijk gemaakt. In zadenpakket ‘De stadstuin’ zitten zaden van groenten die geschikt zijn voor moestuinieren zonder tuin. Je krijgt bij dit pakket ook het handige boekje ‘Groenten in potten’, zodat je goed van start kunt gaan met je kleine moestuin.

Daarnaast kun je de volgende groenten ook makkelijk telen op balkon of in je vensterbank:

  • Sla heeft maar een paar uurtjes zon per dag nodig om goed te groeien, dus dit is een ideale groente om in je vensterbank te telen.
  • Radijs gedijt uitstekend in een pot op een zonnige, beschutte plek. Geef regelmatig water en oogst zodra het boven de grond verschijnt.
  • Voor courgette heb je een pot of bak voor nodig met een minimale doorsnee van 40 centimeter. Zet twee courgettes dicht bij elkaar, zodat je de bevruchting kunt bevorderen.
  • Raapsteel is ideaal om te zaaien op een kleine oppervlakte, omdat je deze dicht op elkaar kunt zaaien. Om lang van deze groente plezier te hebben kun je de raapsteel een paar centimeter boven de grond afsnijden, zodat het gewoon weer aangroeit.
  • Ook bosui en stengelui hebben weinig ruimte nodig en is dus zeer geschikt om te moestuinieren zonder tuin.


Bestel onze biologische zaden

Zoals je merkt is moestuinieren eigenlijk altijd mogelijk. Ook als je geen grote tuin tot je beschikking hebt, is het goed mogelijk te genieten van de weg van zaaien tot oogsten en natuurlijk van de heerlijke, verse groenten op je bord. Heb je nog vragen over moestuinieren zonder tuin, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen. Weet je al welke groenten jij wilt telen in je kleine moestuin? Maak je keuze uit ons uitgebreide assortiment biologische zaden en heb je favoriete zaden binnen 3-4 dagen in huis.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh