NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Pastinaak telen: onze tips

Pastinaak is al lang geen vergeten groente meer: je ziet deze steeds vaker terug in de supermarkten. Bovendien wordt pastinaak regelmatig verwerkt in gerechten bij restaurants. Het is lastig om de smaak van pastinaak te definiëren, het smaakt een beetje naar een combinatie tussen een aardappel en wortel. Qua uiterlijk lijkt het in ieder geval op een grove, witte wortel. De teelt van pastinaak is eenvoudig, dus lees van tevoren onze tips door en ga er direct mee aan de slag!
 

> Bestel nu biologische pastinaak zaden
 

Zaaien en planten

Van half april tot half mei kun je pastinaak ter plaatse zaaien, op een rijafstand van 30 tot 35 cm. Je dient zo vroeg mogelijk te dunnen tot op 10-15 cm. Zaai ze ongeveer 0,5 cm diep, bedek de zaden met wat grond, en druk aan zodat de zaden goed contact maken met ondergrond. Akkerbouwers zaaien pastinaak meestal op ruggen, met 75 cm tussen de rijen, en 10-15 cm in de rijen. Pastinaak zaden kiemen heel traag, dus zorg voor voldoende vocht in de periode na het zaaien. Zaai eventueel wat markeringszaad zoals radijs- of slazaad door de pastinaakzaden te mengen. Hierdoor kun je wat vlotter zien waar de pastinaak gaat opkomen.
 

Standplaats

Aangezien de wortels stevig in de bodem wortelen, wordt een oogst op zware grond meestal erg moeilijk. Pastinaak kun je dus het beste op lichtere grondsoorten telen. Zorg er wel voor dat je de grond diep los maakt, zo’n 30 cm. Pastinaken groeien het beste op een zonnige plek in je tuin, en je teelt ze in het vak van de wortelgewassen. Dit gewas is familie van de schermbloemigen, dus probeer er rekening mee te houden dat je niet op stukken bed teelt waar de vorige jaren wortelen, knolvenkel, knolselderij, peterselie, koriander of dille heeft gestaan. Net als wortelen doet pastinaak het goed op een standplaats waar de wind vrij spel heeft, zodat de wortelvlieg minder snel kan landen op de planten.
 

Bemesting

Je kunt pastinaak het beste zonder verse mest telen, in het vak van de wortelgewassen. De al aanwezige stikstof is meestal voldoende. De kaliumbehoefte van pastinaak is groot, dus indien nodig kun je een kaliumrijke meststof geven. Dit zie je wanneer de bladeren van pastinaak, maar ook de wortelen bruin verkleuren, en naar beneden krullen. Volg de strooi-instructies op de verpakking van de meststof om overbemesting te voorkomen.
 

Verzorging

Het is van essentieel belang om regelmatig te wieden. Pastinaak kiemt namelijk heel traag, is meestal zeer dun gezaaid (grote plantafstand) en blijft lang een klein plantje. Pastinaakteelten lopen dus een verhoogd risico om overgroeid te raken door onkruid.
 

Ziektes en plagen

Pastinaak is net als wortelen redelijk vatbaar voor de aantasting door de wortelvlieg. Zaai pastinaken het liefst op een plek in je tuin waar de wind vrij spel heeft. Daarnaast is het verstandig om het gewas zo min mogelijk te beroeren door te wieden en te schoffelen. Hierdoor geeft de plant geurstoffen aan de omgeving waar wortelvliegen op af kunnen komen. Een andere maatregel is het afdekken van pastinaakplanten met insectengaas.
 

Oogsten en bewaren

Afhankelijk van het zaaimoment en de teeltomstandigheden, kun je pastinaak vanaf half september tot november of zelfs december oogsten. Aangezien de diktegroei van de wortel laat begint, zijn ze vanaf november pas goed op hun gewicht. Licht de aarde goed op met een spitvork, en trek de pastinaken eruit. Je kunt ook een spade naast de pastinaak in de grond zetten. Hierdoor beweegt de grond een beetje los, zodat het loof niet afbreekt. Pastinaken kunnen zelfs tegen zware vorst, mits ze in de grond blijven zitten. Oogst daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt. Na de oogst kun je de groente een week in de koelkast bewaren. Om uitdroging te voorkomen kun je de pastinaak het beste pas kort voor gebruik wassen.
 

Heerlijke recepten 

Pastinaak kun je op dezelfde manier bereiden als wortelen. Ook is deze groente lekker om een soep van te maken, zoals deze pastinaaksoep met gember. In combinatie met aardappelen smaakt pastinaak altijd goed, dus probeer dit recept van pastinaakpuree met tijm eens. Heb je tijd om een uitgebreid gerecht te maken? Ga dan voor deze risotto met pastinaak. Met pastinaak kan je ook dit gezonde tussendoortje maken.
 

Biologische pastinaak zaden bestellen

Heb je vragen over het oogsten van pastinaak? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je zo goed mogelijk met het beantwoorden van jouw vragen. Bekijk ons biologische assortiment pastinaak en plaats vandaag nog jouw bestelling online.
 

Pastinaak 'Tender and True'
Pastinaak geoogst
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh