NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  11 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Patenten-strijd gewonnen!

Bij De Bolster zijn we erg blij met het besluit van het Europees Octrooi Bureau (EOB) om geen patenten (“octrooien”) meer te verlenen op natuurlijke planteigenschappen. Dat betekent zeer goed nieuws voor de plantenveredeling, voor de biodiversiteit, voor onze voedselzekerheid, voor een open marktwerking en innovatie in de landbouwsector. Bart Vosselman, oprichter en veredelaar bij De Bolster Biologische Zaden: “Voor ons is dit besluit een enorme opsteker. Zo kunnen wij bijvoorbeeld ons veredelingsprogramma in broccoli weer oppakken. Die activiteiten hebben we enkele jaren geleden moeten parkeren, toen chemieconcern Monsanto een patent claimde op bepaalde planteigenschappen die van nature in broccoli gewoon voorkomen. Dankzij het EOB besluit maakt dat patent geen schijn van kans meer.”

Geen patenten op natuur

De nieuwe interpretatie van de octrooiwet, die begin juli 2017 is vastgesteld, heeft een lange aanloop gekend met jaren van getouwtrek. De hele discussie rond patenten is zeer ingewikkelde materie en al helemaal als het aankomt op processen waar het EOB niet echt in onderlegd is. In een notendop komt de nieuwe interpretatie hierop neer: eigenschappen die in de natuur voorkomen kunnen niet worden gepatenteerd. Wanneer door kruising van planten een nieuw ras ontstaat, zijn de genetische eigenschappen ín dat ras dus niet octrooieerbaar. In Nederland - het belangrijkste veredelingsland wereldwijd - kennen we het kwekersrecht, een wet die al jaren uitstekend werkt: een veredelaar wordt wel eigenaar van het door hem ontwikkelde ras, maar kan nooit bezit leggen op de natuurlijke eigenschappen die in dat ras zitten.

Nieuwe technieken

Mede door de campagnes 'Red onze zaden' (NL) en 'No patents on seeds' (EU) zijn het publiek en de politiek wakker geschud. Het Ministerie van Landbouw heeft uitstekend gelobbyd bij de Europese buurlanden om verzet te creëren tegen patenten op groenten. Nu hierover eindelijk duidelijkheid is ontstaan zullen toekomstige besluiten van het EOB nauwlettend onder de loep genomen worden. Tegelijkertijd realiseren wij ons ook dat er nog geen waterdicht systeem gecreëerd is. De nieuwe interpretatie van het EOB voorziet in uitzonderingen en wie weet vinden hebzuchtige multinationals alsnog mazen in wet. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds mogelijk om biotechnologische technieken te patenteren. Overigens houdt De Bolster Biologische Zaden zich ver van zulke technieken; wij veredelen uitsluitend op de ambachtelijke manier, door middel van observatie, kruising en selectie.

Eind goed, al goed!

Bij De Bolster geloven wij in 100% biologische voeding, wereldwijd voor iedereen toegankelijk, eerlijk en bewust geproduceerd, met zorg voor de natuur en respect voor elkaar. Vanuit die visie hebben we ook jarenlang gestreden tegen patenten op natuurlijke eigenschappen. Wij vinden principieel dat geen mens de macht mag krijgen over eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. En daarin hebben we gelukkig de politiek en het EOB achter ons gekregen.

Epe, 14 juli 2017

Zaaien
Zaaien