NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  15 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16889 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Pompoen kweken: onze tips

Pompoenen vind je in allerlei maten, smaken en kleuren. Wanneer je zelf pompoen wil kweken heb je bij De Bolster dan ook de keuze uit meerdere rassen. De hartvormige pompoen ‘Amoro F1’ kenmerkt zich bijvoorbeeld door het vele vruchtvlees, en de zilvergrijze pompoen 'Leckør F1' staat bekend om zijn uitstekende bewaarbaarheid. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele pompoenen in ons assortiment. Sommige rassen zijn ideaal om te verwerken in gerechten, terwijl andere rassen ook voor de sier kunnen worden gekweekt.

> Bestel nu biologische pompoen zaden
 

Zaaien en planten

Vanaf half april en begin mei kun je pompoen zaaien in potjes binnenshuis of onder koud glas. Let op dat je alleen zaait wanneer het s'nachts niet te hard afkoelt, want dat heeft invloed op de kwaliteit van de zaden. Zaai 1,5 tot 2 cm diep in een luchtig en vochtig grondmengsel, dat niet te nat mag zijn. Vervolgens dek je het af met een glasplaat en giet je niet meer zolang de zaden niet gekiemd zijn. De zaden kunnen anders namelijk gaan rotten. Ongeveer twee tot drie weken na het zaaien, na halverwege mei, kun je buiten planten. Dan is het risico op nachtvorst zo minimaal mogelijk. Zaai daarom niet te vroeg met pompoenen en alleen wanneer er een constante temperatuur van minimaal 18 graden is, maar bij voorkeur bij 20-22 graden zaaien.

De plantafstand varieert per ras: Amoro F1 plant je op 75 x 75 cm, en Fictor plant je op 150 x 60 cm. Het plantje heeft dan twee of drie echte bladeren.

 

Standplaats

Pompoenen kunnen op elke grond groeien, behalve op zure zandgrond met een lagere pH dan 5,7. Pompoenen plan je in op het vak van de vruchtgewassen. Plan ze eens in de vier jaar op hetzelfde stuk tuin.
 

Bemesting

De pompoen houdt van organische bemesting. Daarom worden ze vaak naast of bovenop de composthoop geplant, die ze al snel afdekken met hun bladeren.
 

Verzorging

In het begin van de teeltperiode is de plantafstand nog erg groot. Hierdoor is er veel onbedekte grond, waarbij het belangrijk is om die onkruidvrij te houden. Dit betekent dat hakken en mulchen van groot belang is. Bij rankende pompoenen is het verstandig om de ranken in het begin langs de pompoenen te leggen, zodat je nog makkelijk langs de pompoen kan lopen om te schoffelen.
 

Ziektes en plagen

In vergelijking met andere komkommerachtigen worden pompoenen over het algemeen minder aangetast door belagers. Wanneer het veel regent in het voorjaar, kunnen slakken de jonge pompoenplanten opeten. Dat is het belangrijkste wat je in de gaten moet houden.
 

Oogsten en bewaren

September en het begin van oktober zijn de meest geschikte maanden om pompoenen te oogsten. De pompoen is rijp wanneer de steel rimpelig wordt en groeven of droge barstjes krijgt. Dit is het moment om de steel dichtbij de stengel (dus niet bij de vrucht) door te snijden. Zorg er in ieder geval voor dat de pompoenen voor de eerste nachtvorst binnen zijn, want daar kunnen ze niet tegen.
 

Heerlijke recepten

Op onze eigen website vind je drie recepten die je eens kunt uitproberen met pompoen:

1. Kruidcake van de pompoen

2. Pompoensoep

3. Hete bliksem met pompoen
 

Pompoen zaden bestellen

Bekijk al onze pompoen zaden en bestel ze snel en eenvoudig online. Mocht je vragen hebben over ons assortiment of over het telen van pompoen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.
 

Pompoen snijden
Pompoen 'Green Tangerine'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16889 reviews
Kiyoh