NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Radijs telen: onze tips

Zelf radijs telen levert radijsjes op met veel meer smaak, die ook wat pittiger zijn dan normaal. De radijs is prima te gebruiken in bijvoorbeeld salades, maar in combinatie met kaas dient het ook als heerlijk broodbeleg! De meeste mensen kennen alleen de bekende ronde rode radijs, maar er zijn ook andere varianten. Wil je zelf radijs telen? Lees dan vooral onze handige tips!
 

 

Zaaien

Radijs zaai je van maart tot september, met 7-15 cm tussen de rijen, en 2-3 cm in de rij. Zorg voor een fijn en vlak zaaibed, zonder kluiten. Bedek de zaden met een beetje aarde, en druk voorzichtig aan zodat de jonge plantjes na kieming goed contact maken met de ondergrond. Indien de aarde niet vochtig is, geef je wat water. Vervolgens blijf je ze op regelmatige basis water geven. Radijsjes komen het beste tot hun recht in het voorjaar en in de nazomer. In de zomer groeien radijsjes zo snel dat ze voos worden of doorschieten.
 

Planten

Radijs is een zaaiteelt, en wordt nooit voorgezaaid.
 

Standplaats

Wil je mooie volle radijsjes, zaai dan op een zonnige standplaats. Het beste is om de radijsjes op een stukje land met koolgewassen te plaatsen (vooral bij de najaarsteelt), maar je kunt radijsjes in het voorjaar ook als voorteelt voor een ander gewas telen. Daarnaast groeien radijsjes het beste op zandgrond of lichte zavelgrond.
 

Voeding

Radijsjes vragen geen extra bemesting. Het is vooral belangrijk dat ze regelmatig water krijgen. Radijs verdraagt verse mest of compost slecht.
 

Verzorging

Het is vooral belangrijk om regelmatig water te geven, zodat de radijsjes niet droogvallen. Onkruid is vanwege de snelle groeiduur van radijs meestal geen probleem.
 

Ziektes en plagen

Er zijn verschillende insecten en slakken die radijsjes heerlijk vinden. Denk aan de koolvlieg, de koolmot of groente-uilen en hun larven. Als je opmerkt dat je hier last van hebt in je moestuin, is het verstandig om insectengaas (ook wel agro-cover genoemd) te gebruiken, zodat deze beestjes minder kans krijgen om je radijsjes aan te vreten.
 

Oogsten

De radijsjes kiemen over het algemeen zeer snel, binnen 5 dagen, tenzij de bodem nog erg koud is. Je kunt ze al snel oogsten, namelijk al 4 tot 6 weken nadat je gezaaid hebt. Oogst radijsjes met loof en al, door de plant uit de grond te trekken. Ook het jonge blad van de radijs is overigens goed te eten! Radijsjes blijven in de koelkast niet goed. Wil je ze toch wat langer bewaren? Dan raden we aan om het loof van de radijsjes af te snijden.
 

Heerlijke recepten

Zoals gezegd kun je met radijs heel veel doen, en zijn er verschillende gerechten waar je je zelfgekweekte radijs in kunt verwerken. We zetten enkele smakelijke recepten voor je op een rijtje: aardappelsalade met ham en radijs, sperziebonensalade met radijs en wat dacht je van radijs op je boterham?
 

Radijs
Radijs gerecht
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh