NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Sla telen: onze tips

De kropsla kent eigenlijk iedereen wel, maar het is leuk om te weten dat er veel meer soorten en rassen sla bestaan. Je hebt echt een enorme keuze uit vele kleuren, smaken en vormen. Sla is ook erg leuk om een bord mee op te maken. Uiteraard hebben de verschillende rassen allemaal net hun eigen smaakaccent, maar meestal wel de typische smaak van sla. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten waar je uit kunt kiezen bij het telen van sla.


> Bestel nu biologische sla zaden


Soorten 

> Kropsla: Dit is een slasoort die iedereen kent. Het vormt een krop waarbij de bladeren wat losser van elkaar zitten. Met malse, bladeren en een boterzachte smaak. Vandaar dat dit ook vaak "botersla" wordt genoemd.

> Krulsla: Dit is een variant op de kropsla. Het wordt een grote krop met krullende bladeren die los van elkaar zitten. Verkrijgbaar in groen en rode kleur. Een mooie sla voor decoratie.

> Eikenbladsla: De naam heeft deze soort te danken aan de eikenblad-vormige bladeren. Een sla-variant die vaak een donkerpaarse kleur heeft, maar ook in groen verkrijgbaar is.

> IJsbergsla: Dik en knapperig blad. De bladeren groeien over elkaar heen, waardoor je een stevige bol krijgt. De krop is onderaan gesloten en de bladeren krullen wat uiteen. Het is dus echt een stevige krop.

> Bindsla: Wordt ook wel "Romeinse sla" genoemd. Een kleine krop met meer opstaande bladeren, die ideaal te mixen is met andere slasoorten of om zo op te eten zonder dat je iets overhoudt. Deze sla heeft een meer uitgesproken smaak en vormt de basis voor de beroemde Caesar salade.

> Pluksla: Hiervan oogst je de jonge losse bladeren. Dit heeft als voordeel dat je veel sneller kunt oogsten. De bladeren zijn vaak al na 5 weken te oogsten. Dit in tegenstelling tot een kropsla, die er soms wel 3 maanden over doet.

> Veldsla: Dit is eigenlijk geen familie van de sla, maar wordt wel als salade verkocht. Het is een soort die alleen maar te zaaien en te oogsten is in het najaar. Het is een slasoort die dus tegen wat vorst kan. Deze kun je zaaien tot de maand oktober en oogsten tot de maand december. Je kunt hele plant eten, met worteltje en al.

Zaaien

Eigenlijk kun je bijna het hele jaar door sla telen. Deze informatie staat altijd op de achterkant van de verpakking van de zaden weergegeven. Heb je in de zomer alle kroppen sla geoogst? Zaai dan nog wat van bovenstaande slasoorten voor de teelt als babyleaf, waarbij je de jonge blaadjes al na 5-6 weken kunt oogsten. Zo eet je ook in het najaar nog lekker uit eigen tuin.

Planten

Om sneller te kunnen oogsten in het voorseizoen, is het slim om kroppen sla binnen voor te zaaien. Als het plantje circa 6-8 bladeren heeft, kun je de zaailing buiten uitplanten. De beste periode om uit te planten, ligt aan het ras en de periode waarin je de slasoort hebt gezaaid. Sla geteeld als babyleaf hoef je niet voor te zaaien, maar mag je rechtstreeks zaaien in de volle grond of plantenbakken.

Standplaats

Sla houdt niet van veel warmte. Dit gewas is erg gevoelig om door te schieten en zaad aan te maken. Zaai deze groente dus in halfschaduw. In het voor- en najaar zullen de varianten dan ook heel goed slagen vanwege de lagere temperaturen.

Voeding

Sla heeft gedurende de groeiperiode geen extra meststoffen nodig. Vooraf wat organische mest in de grond werken is daarentegen wel goed voor de plant.

Verzorging

Als je merkt dat de plant dorre bladeren aan de krop heeft zitten of bladeren beginnen te schimmelen, haal deze bladeren dan snel weg. Laat je deze bladeren namelijk zitten, dan is de kans groot dat de hele slakrop wordt aangetast en doodgaat.

Ziektes en plagen

Het grote voordeel van het voorzaaien van de slakroppen is dat de kans veel kleiner is dat de kroppen door slakken worden opgegeten. De grote vijand van sla is namelijk de slak. De bladeren van de slasoorten hebben de meeste kans om glazigheid van het blad op te lopen. Dit gebeurt voornamelijk in het naseizoen en wordt veroorzaakt door te veel regen en de opname van veel water. Hier kun je helaas niet veel aan doen. Het enige wat je kunt doen is de bladeren wegbreken.

Oogsten

Er is niet echt een regel over het oogsten van sla. Kijk goed wanneer jij tevreden bent met de grootte van de slakrop. Ook de kleine bladeren van iedere slasoort (babyleaf) kun je eten.

Heerlijke recepten

Sla verwerk je eenvoudig in een heerlijke salade als voor- of bijgerecht of in een maaltijdsalade. Verwerk sla bijvoorbeeld in een fruitige sla-smoothie of groene salade.


Biologische sla zaden bestellen

Heb je nog vragen over sla telen? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je zo goed mogelijk met het beantwoorden van jouw vragen. Bekijk ons biologische assortiment sla zaden en plaats vandaag nog jouw bestelling online.

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh