NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Stokslabonen telen: onze tips

Stokslabonen komen in veel verschillende vormen en kleuren voor, variërend van dun tot dik, en met een gele of groene peul. De meeste rassen zijn vanaf medio maart al voor te zaaien. Stokslabonen zijn uitermate geschikt om zowel in de kas als buiten te telen. Een bekend soort slaboon is de sperzieboon.


> Bestel nu biologische stokslabonen zaden


Zaaien

De stokslabonen kunnen vanaf maart/april voorgezaaid worden. Dit kan natuurlijk in potten onder glas of in de platte bak, maar ook een kweekkas is hier zeer geschikt voor. Stop de zaadjes 2 cm diep in zware grond en 5 centimeter diep in zandgrond. Zorg ervoor dat de voorgezaaide zaadjes genoeg licht en water krijgen. Kijk wel uit met het geven van teveel water, dit kan namelijk voor schimmelvorming zorgen. Daglicht en een kamertemperatuur van ongeveer 15 graden werkt het beste. Maak bij stokslabonen gebruik van luchtige potgrond (kant-en-klare stekgrond is zeer geschikt). De zaadjes van stokslabonen kunnen vrij snel rotten, de luchtige potgrond zorgt voor een goede afwatering.

Het rechtstreeks zaaien of uitplanten van de stekjes kan het beste vanaf begin mei gedaan worden. Voorwaarde hiervoor is dat de grond minimaal 10 tot 12 graden is. In het kader van de oogstspreiding is het een goed idee om minimaal twee keer te zaaien (bijvoorbeeld medio mei en eind juni).


Planten

Stokslabonen kunnen wel 2 tot 2,5 meter hoog worden. Daarom is het belangrijk om een stabiele constructie te bouwen waar de stokslabonen aan kunnen leunen. Er zijn meerdere systemen mogelijk. Touwen gespannen aan staaldraad, bamboestokken of bijvoorbeeld wilgentenen. Het is verstandig om 8 à 10 planten per m² aan te houden. Zorg voor een rijafstand van 75 centimeter, met 15 centimeter tussen de planten. Mocht de bodem vrij arm zijn, dan is het toevoegen van algemene moestuinvoeding voldoende.


Standplaats

Stokslabonen zijn gek op warmte en zon. In de halfschaduw zullen de planten ook zeker groeien, maar wel een stuk trager. Nachtvorst en teveel wind kunnen zeer schadelijk zijn. Kies daarom het liefst een plek in de volle zon en in de beschutting uit. Hoge bonen vangen veel wind als ze volgroeid zijn. Plaats de staken dus zeer zorgvuldig en diep genoeg, zodat ze tegen een flinke windstoot bestand zijn. Gezien de hoogte van de stokslabonen zorgen ze voor schaduw bij de gewassen die aan de noordkant staan. Hou hier rekening mee bij het aanplanten.


Bemesting en water

Stokslabonen groeien op vrijwel alle grondsoorten goed, zolang deze maar niet te vochtig is. Zure grond wordt niet verdragen. Bonen behoren tot de vlinderbloemfamilie, en zorgen dus gedeeltelijk voor hun eigen stikstofvoorziening. De stokslabonen slaan namelijk in de wortelknobbeltjes stikstof uit de lucht op, dit zorgt ervoor dat ze weinig bemesting nodig hebben. Stokslabonen staan het beste in de volle zon en warme grond. De bonen kunnen erg makkelijk schimmelen, daarom is het van belang dat de grond niet te vochtig is. Let er bij het water geven op dat vooral de grond en niet de plant gewaterd wordt.


Oogsten

Afhankelijk van voorzaaien of direct in de volle grond zaaien, kan er geoogst worden vanaf begin juli tot eind november. Een aantal rassen geeft in één keer alle vruchten, meermaals zaaien wordt daarom aangeraden. Stokslabonen zijn het lekkerst als de peultjes nog jong zijn, pluk ze daarom op tijd. De andere bonen aan de staak kunnen hierdoor beter doorgroeien. Het plukken van de stokslabonen dient met beide handen te gebeuren. Houdt de stengel waar de boon aan groeit vast en pluk met de andere hand de boon.


Heerlijke recepten

Stokslabonen zijn ontzettend veelzijdige peulen die op meerdere manieren bereid kunnen worden. Wat dacht je van een frisse salade met kerstomaatjes en knoflook? Een andere bekende combinatie is boontjes met spekjes en amandelen. Je kunt ze ook goed in gerechten zoals gado gado verwerken. Kortom, meer dan genoeg keuze om je oogst op een lekkere manier te verwerken.


Stokslabonen zaden bestellen

Wil je nu meteen beginnen met het zaaien van je eigen stokslabonen? Bekijk ons biologische assortiment stokslabonen en plaats vandaag nog je bestelling. Mocht je vragen hebben over het groeien van stokslabonen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Veel zaaiplezier gewenst!

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh