NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Koolgewassen telen: onze tips

Ga je koolgewassen verbouwen? Bij De Bolster heb je de keuze uit een grote diversiteit aan koolgewassen. Waarschijnlijk ben je wel bekend met broccoli en bloemkool, maar heb je ook al eens gehoord van palmkool? We verrassen je graag met ons ruime assortiment. Op deze pagina geven we je meer tips over het teeltproces van koolgewassen, zoals de meest geschikte zaaitijd en de ideale standplaats. Ook geven we aan hoe je deze gewassen het beste kunt verzorgen en bewaren. Lees snel verder en geniet straks van heerlijke koolgewassen uit je eigen moestuin!

De beste zaaitijd

Het verschilt per gewas wat de beste periode is om te zaaien. Over het algemeen kun je rond april en mei beginnen met buiten zaaien. Bloemkool is bijvoorbeeld een ideaal gewas om mee te overwinteren. Wanneer je dit gewas eind september zaait, dan laat je de plant onder glas overwinteren en kun je deze half maart gaan uitplanten. Boerenkool kun je zes weken na het zaaien al overplanten. Start met zaaien in mei of juni, zodat je oogst van november tot en met februari plaatsvindt. Mocht je benieuwd zijn naar de beste zaaitijd van overige koolgewassen, neem dan een kijkje bij de specifieke pagina’s van de gewassen.

De meest geschikte standplaats

Alle koolgewassen houden van een zonnige standplaats. De enige uitzonderingen zijn broccoli en spruitkool: deze gewassen hebben ook een beetje schaduw nodig. Bij Chinese kool is het tevens van belang dat je een voedzaam, vochthoudend stuk grond ter beschikking hebt. Zo groeit deze het best. Dit geldt ook voor de rode kool, waarvan het ook belangrijk is om deze goed te bemesten voordat je aan de slag gaat.

De voeding

Koolgewassen zijn langzame groeiers, en houden daarom van rijke en zware bodems. Hierdoor kunnen ze zich langzaam maar gestaag ontwikkelen. Het is belangrijk dat de bodem een voldoende hoge pH-waarde heeft, en dat de bodem dus niet te zuur is. Daarnaast moet er genoeg vocht worden aangeleverd. Je kunt kolen het beste grote hoeveelheden verteerde compost geven. Mocht de bodem vrij arm of licht zijn, dan kan je de compost lokaal in het plantgat geven, en eventueel wat gedroogde mestkorrel toevoegen.

Hoe verzorg je de koolgewassen?

Spitskool, savooie kool en boerenkool zijn niet zo veeleisend, en zijn eenvoudig op wat minder zware en minder bemeste zandbodems te telen. Raapachtigen zoals koolrabi, koolraap, raap, radijs, rammenas, raapsteeltjes en de Chinese kooltypes hebben vooral behoefte aan genoeg vocht. Daarnaast is een hoge pH-waarde belangrijk en geen te hoge bemesting. Deze types hebben een lichte grond nodig.

Ziekten en plagen

Bloemkool, Chinese kool en broccoli zijn erg gevoelig voor knolvoet: een vergroeiing in de voet van de koolplant. Groeit de kool na het planten niet meer goed, en zie je een knolvormige bol boven de grond ziet? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met knolvoet. Je kunt dit bestrijden met ‘eco knolvoetvrij’: dit poeder zaai je tegelijkertijd met de zaadjes. Je vermindert de kans op knolvoet door gebruik te maken van de volgende vruchtwisseling: 1 keer zaaien en dan dit gewas 4 seizoenen niet op dit stuk grond telen.

Oogsten en bewaren

Sommige kolen kunnen in de winter op het land blijven staan en ‘op afroep’ geoogst worden. Savooie kolen kunnen bijvoorbeeld heel wat vorst verdragen, al kunnen ze ook ingekuild worden (dicht bij elkaar herplanten) om ze tegen hevige vorst te beschermen. Spruitjes en boerenkool worden zelfs lekkerder (zoeter) als er vorst overheen is gegaan. Bloemkool Flora Blanca kan ook op het land blijven, mits afgedekt met een blad. Bloemkool Alpha overwintert liever onder glas. Niet overwinterbaar zijn broccoli, Chinese kool en koolrabi.

Bekijk ons assortiment koolgewassen

Wil je meer zien van ons totale aanbod? Bekijk dan ons assortiment van koolgewassen. Je bestelt bij De Bolster snel en gemakkelijk een bestelling online. Het lukt ons meestal om de biologische zaden al binnen 1 tot 2 werkdagen bij je thuis te leveren. Voor meer informatie over onze producten, of voor vragen over het bestelproces kun je altijd contact met ons opnemen.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh