NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Vruchtgewassen telen: onze tips

Wil je vruchtgewassen gaan verbouwen? Dit vergt veel aandacht, maar het levert ook veel op! De vruchtgewassen behoren tot drie verschillende families: de komkommerfamilie, de nachtschadefamilie en de grassenfamilie. Onder de komkommerfamilie vallen naast de komkommer, ook de courgette, augurk, pompoen en watermeloen. Tot de nachtschadefamilie behoren de aubergine, paprika, tomaat en peper. Dan houden we suikermais nog over, die bij de grassenfamilie hoort. Hoe je al deze vruchtgewassen het beste kunt verzorgen, lees je hier in onze teelttips.

De beste zaaitijd

De beste zaaitijd van onze vruchtgewassen is gemiddeld gezien rond maart/april/mei. Een groot deel van de vruchtgewassen kan het best beschut geteeld worden in een kas of tunnel. Mocht je daar niet over beschikken, dan kun je je richten op de komkommerfamilie. Komkommer kun je vanaf eind april namelijk onder glas zaaien. Wil je tomaat telen? Vanaf maart tot half april kun je beginnen: je kunt zowel zaaien onder glas als binnenshuis voor een raam. Vruchtgewassen in een kasteelt kun je pas uitplanten na de tweede helft van april. Voor een teelt buiten (vollegrond) kun je pas na ijsheiligen (eind mei) uitplanten.

De meest geschikte standplaats

De meeste vruchtgewassen houden van veel zon. Courgette kun je eind mei met 3 blaadjes buiten uitplanten, waarbij je 1 plant per vierkante meter aanhoudt. Met een plantafstand van 140x60 cm haal je het meeste uit je oogst. Wanneer je paprika in februari zaait, dan dien je de zaailingen op een warme en lichte plaats te zetten. Wanneer het tweede paar blaadjes verschijnt, kun je ze verspenen in potjes. Vervolgens kun je ze uitplanten na mei, met een plantafstand van 50x50 cm. Nadat je tomaat onder glas hebt gezaaid, kun je ze overplanten in potjes met een diameter van 10 cm. Begin mei kun je ze dan in de kas uitplanten.

De voeding

Vruchtgewassen hebben over het algemeen veel compost nodig. De leden van de komkommerfamilie houden van een rijke en organische bemesting. Daarnaast hebben ze veel zon en een vochtige bodem nodig. Aubergines houden bijvoorbeeld van een humeuze grond, die niet te vast en niet te droog is. Wanneer je aubergines in de volle grond zaait, is het voor het planten van de zaailingen goed om wat rijpe compost in de grond toe te voegen. Wat betreft de voeding kun je algemene moestuinvoeding geven, zoals Culterra.

Hoe verzorg je de vruchtgewassen?

Bij komkommers is het belangrijk dat je deze regelmatig doorplukt, en dat je dikke vruchten verwijdert. Mocht het nodig zijn, leid dan de ranken terug of snoei ze voorzichtig. Let wel op dat je niet de hele ranken verwijdert. Voor paprika’s en pepers kun je bamboestokken of touw gebruiken om te voorkomen dat de planten omvallen. Je kunt de vruchtzetting bevorderen door af en toe tegen de bamboestok of het touw aan te tikken.

Ziekten en plagen

Tomaten kun je beter niet in de Nederlandse buitenlucht zaaien zonder gebruik te maken van een overkapping. Je hebt hiermee namelijk risico op de schimmel Phytophtora infestans. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw plant hier last van heeft, verwijder ze dan direct. Je herkent deze schimmel aan het blad dat bruiner wordt en gaat hangen. In natte zomers is deze schimmel helaas bijna niet te voorkomen.

Oogsten en bewaren

De pompoen, courgette, komkommer, watermeloen en augurk groeien erg snel. Houd vooral de komkommers en courgettes in de gaten. Vanaf het moment dat de eerste rijpe vruchten komen, gaat het namelijk erg snel. Courgettes kun je het beste oogsten wanneer ze ongeveer 15 cm lang zijn. Er worden dan steeds nieuwe vruchten gevormd tot in de herfst. Pompoen kan pas worden geoogst wanneer de vruchtsteel rimpelig en ingedroogd is. Bewaar ze vervolgens in een goed geventileerde droge ruimte met een temperatuur van 8-12°C. Bewaar ze dus niet in een ruimte die kouder is, want dan zullen de vruchten snel rotten.

Bekijk ons assortiment vruchtgewassen

Wil je meer weten over ons assortiment? Bekijk dan het aanbod van al onze vruchtgewassen. Bij De Bolster bestel je jouw favoriete biologische zaden heel eenvoudig online. Mocht je een bestelling plaatsen van minimaal € 30,- dan nemen wij de verzendkosten voor onze rekening. Je ontvangt de zaden dan binnen 3 tot 4 dagen al in huis. Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment of over het bestelproces, neem dan gerust contact met ons op.

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh