BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 17196 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wat betekent het als groenten doorschieten?

Misschien ben je weleens een krop sla vergeten te oogsten. Tot je verbazing groeide je krop sla flink de lucht in en kwam hij zelfs tot bloei. Mooi om een keer mee te maken, maar in je moestuin is het niet wenselijk dat je gewassen tot bloei komen. Het in bloei komen van gewassen noemen we doorschieten. In dit artikel vertellen we jou wat doorschieten is en hoe je dit onder andere door bijtijds te oogsten kunt voorkomen.


Wat is doorschieten?

Elk organisme wil feitelijk maar één ding: zichzelf voortplanten. In de natuur is het daarom vanzelfsprekend dat planten na de groeifase gaan bloeien. Op die manier produceren planten zaad, waardoor ze verzekerd zijn van het voortbestaan van de soort. De bloei en zaadvorming van de plant zijn het vaak einde van de levenscyclus van de plant. Je plant gaat in de bloeifase al zijn energie steken in het bloeien en het vormen van zaad, waardoor de rest van je plant minder ‘aandacht’ krijgt. De overige delen, zoals de bladeren en wortels van je groente, verouderen daardoor snel. Je groente verliest smaak en wordt taai. Doorgeschoten groenten wil je dus liever niet op je bord vinden.


Waarom schieten gewassen door?

Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten. Enkele factoren die planten laten doorschieten zijn:

 
  • Het is te lang licht

Sommige planten zijn gevoelig voor de daglengte. Wanneer de daglengte een bepaalde drempel overschrijdt, schakelt de plant over naar zijn bloeiperiode.

 
  • Niet de juiste temperatuur

Planten kunnen gevoelig zijn voor temperatuur. Het kan te koud of te warm zijn; of de temperatuur is te onstabiel. Sla is bijvoorbeeld gevoelig voor te hoge temperaturen, terwijl sommige uien zich druk maken als de temperaturen te laag zijn.

 
  • De plant veroudert

Hoe ouder je plant is, hoe verder hij in zijn levenscyclus terecht komt. Het is dus volkomen logisch dat je plant op een gegeven moment gaat bloeien. Eenjarige planten zullen dit vanzelfsprekend vlotter doen dan meerjarige planten.

 
  • Genetische bepaling

Sommige planten zijn stomweg gevoeliger voor doorschieten dan andere. Zelfs wanneer je de groeiomstandigheden optimaal houdt, kunnen deze planten makkelijk doorschieten.

 
  • De plant wordt te groot

Hoe groter de plant, hoe meer oogst. Toch? Laat je gewassen echter niet te groot worden. Wanneer een gewas namelijk op zijn top zit qua formaat, vindt hij dat hij klaar is met groeien en zal hij tot bloei komen.


Welke gewassen zijn gevoelig voor doorschieten?

Een aantal gewassen staan erom bekend dat ze gevoelig zijn voor doorschieten. Zeker bladgroenten moet je goed in de gaten houden, maar bepaalde kruiden, bolgewassen en wortelgewassen kunnen ook doorschieten. Ze ziet hieronder een lijstje van groenten die vrij eenvoudig doorschieten, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het maken van je teeltplan:

  • Sla
  • Broccoli
  • Radijs
  • Ui
  • Koriander
  • Spinazie

Natuurlijk zijn er nog veel meer groenten die in meerdere of mindere mate gevoelig zijn voor doorschieten. Daarom is het belangrijk je goed voor te bereiden wanneer je je favoriete biologische zaden gaat bestellen. Lees je goed in, zodat je weet hoe je het doorschieten van groenten kunt voorkomen.


Hoe kun je het doorschieten van groenten voorkomen?

Een goede verzorging van je moestuin is altijd belangrijk. Met de juiste tips voor een succesvolle oogst kun je doorschieten eenvoudig voorkomen.


Oogst op het goede moment

We beginnen met de belangrijkste tip: oogst jouw gewassen bijtijds en met regelmaat. Door regelmatig bladeren en vruchten te oogsten, geef je aan jouw groenten het signaal dat ze moeten blijven groeien, in plaats van bloeien. Dit stimuleert de plant om nieuwe bladeren of vruchten te produceren. Zorg ervoor dat je gewassen oogst als ze rijp zijn en blijf je planten controleren om te voorkomen dat ze zaden gaan produceren. Verwijder eventuele bloemknoppen daarom ook meteen. Oogst je gewassen jong, want ook op die manier zal je plant in de groeifase blijven.


Volg de zaai-instructies

Bekijk goed wat jouw groenten nodig hebben voor een goede oogst. Zorg dat je je biologische zaden op de juiste tijd en op de juiste manier zaait, zodat de omstandigheden vanaf moment één optimaal zijn. Volg dus de adviezen op de verpakkingen van onze zaden goed op. Ook dankzij onze tips voor een succesvolle oogst, zorg je vanaf moment één voor een optimale opbrengst, zonder dat je gewassen doorschieten.


Bemesten en bewateren

Is het tijd voor bemesting? Hou dan in gedachten dat overbemesting en te weinig bemesten kunnen ook redenen zijn voor groenten om door te schieten, dus ook hier moet je rekening mee houden. Daarnaast is het belangrijk om je planten regelmatig water te geven, maar let hierbij op dat je planten niet droog komen te staan of juist een wateroverschot krijgen.


Bestel je biologische zaden online

Doorschieten is dus onder andere afhankelijk van de groeiomstandigheden, de specifieke groenten en variëteiten die je kweekt en jouw eigen aanpak. Kies gewassen die minder snel doorschieten, volg goede teeltpraktijken en zorg ervoor dat je regelmatig je gewassen checkt en oogst. Op die manier kun je de kans op doorschieten flink verkleinen. Wil je meer weten over doorschieten, neem contact en stel ons jouw vragen. Of bekijk ons aanbod biologische moestuinzaden en bestel nu via onze webshop.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 17196 reviews
Kiyoh