NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  13 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wat te doen tegen meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte bij planten die erg vaak voorkomt. In dit artikel vertellen we je er alles over. Hoe herken je meeldauw en wat is de oorzaak? Bovendien behandelen we de belangrijkste vraag: hoe kun je meeldauw voorkomen en bestrijden? Wij helpen je graag!
 

Wat is meeldauw en hoe herken je het?

Meeldauw herken je aan de witte, meelachtige, wollige vlekjes aan de bovenkant van bladeren, stengels en bloemen. Deze dunne en oppervlakkige schimmelaantasting komt vooral voor tijdens warm en vochtig weer. Echte meeldauw vind je op de bovenkant van het blad. Na een tijdje wordt de witte schimmel donkerder van kleur en gaan de bladeren zich omhoog krullen. Naast echte meeldauw spreekt men ook van valse meeldauw. Dit zijn witte of bruine vlekjes aan de onderkant van het blad, die vooral bij sla en komkommer voorkomen. Check dus regelmatig zowel de boven- als onderkant van je planten op meeldauw.
 

Wat is de oorzaak van meeldauw?

Echte meeldauw ontwikkelt zich voornamelijk bij vochtig en warm weer. Deze schimmelaantasting verspreidt zich op en tussen planten, via de sporen die door de wind, dieren en water in vochtdruppels worden verspreid. De meeldauw doorboord de cellen en vormt een laagje waardoor de zon er minder goed doorkomt en de fotosynthese capaciteit verminderd. Op afgestorven plantendelen kan de schimmel erg lang blijven zitten. Je planten die door meeldauw zijn aangetast groeien minder snel en ook het blad zal verkleuren.  Het slechtste scenario is dat je bladeren uitvallen en de plant doodgaat.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Hieronder vind je enkele tips om meeldauw te voorkomen:

  • Houd je aan onze adviezen over de plant- en zaaiafstanden.
  • Geef voldoende water om de plant weerbaar te maken. Geef donderlangs aan de voet water, niet op de bladeren.
  • Zet planten die gevoelig zijn voor meeldauw op een luchtige plaats. Hierdoor kunnen de bladeren sneller opdrogen na regen. Wanneer een plant in een hoek of beschut staat, dan kan deze sneller last krijgen van meeldauw.
  • Maak een mengsel met 60% water en 40% melk. Gebruik een plantenspuit om het mengsel te vernevelen over de planten. Herhaal waar nodig. 
  • Verwijder de besmette delen en verzorg de plant extra goed.

Bekijk onze biologische zaden Hopelijk hebben we je verder geholpen met deze informatie, en kun je nu weer aan de slag met de leukere dingen in je moestuin! Bekijk ons ruime aanbod en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over de zaden kun je altijd bij onze klantenservice terecht.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh