NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Watermeloen telen: onze tips

Watermeloen 'Sugar Baby' vormt heerlijke vruchten van ongeveer 1,5 tot 2 kg. Bij voorkeur teel je de watermeloen vlakvelds (dus niet aan een draad) in een kas, of in een platte bak. In Nederland is het telen van watermeloen in de vollegrond echt een kansspel: bij hele warme, droge zomers kan het nog wel eens lukken, maar meestal zijn de temperaturen te laag en is er te veel nattigheid om de teelt te doen slagen.

Zaaien

Voor zowel een teelt in de kas als in de vollegrond kan je vanaf half april tot eind mei binnen voorzaaien in een tray of pot. Zorg ervoor dat de ruimte waar de zaden kiemen niet onder de 18- 20 Celsius komt. Maak de potgrond niet te nat. Gebruik na kieming liever lauw water dan koud water.

Planten

Plant de zaailingen vanaf half mei tot half juni uit. Houd een plantafstand aan van 150 x 100 cm. Dit lijkt heel ruim, maar watermeloen heeft erg veel ruimte nodig; de plant vult de ruimte snel op met meerdere ranken.

Standplaats

Watermeloen heeft warmte, voeding en vocht nodig. Watermeloen is behoorlijk gevoelig voor ziekten en plagen, zorg ervoor dat de blad van de plant zo min mogelijk nat wordt. Indien je ervoor kiest om watermeloen in de vollegrond te telen zoek je een beschut, warm plekje op. Houdt een ruime vruchtwisseling aan (maximaal eens in de vier jaar watermeloen op dezelfde plek), anders neemt het risico op schade door bodemschimmels toe.

Voeding

Watermeloen doet het goed op alle gronden, behalve op zwaardere klei. Een goede waterhuishouding is daarnaast belangrijk: de bodem moet goed vocht kunnen vasthouden, maar ook goed kunnen afwateren. Daarnaast zal een bodem met een goed humusgehalte bijdragen aan een gezonde groei van de plant. Zorg voor een goede compost gift, of gebruik halfverteerde mest. Een gift van verse mest kan ertoe leiden dat de plant vooral veel blad gaat aanmaken, en weinig vruchten.

Verzorging

Insecten zorgen voor de bestuiving van de vrucht. Bij een teelt in een platte bak of kas, zorg ervoor dat de insecten in de bak of kas kunnen komen, door een raam of deur open te laten staan. Watergeven: gebruik het liefst lauw water, geef water zonder de plant zelf nat te maken. In tegenstelling tot andere type meloenen, is het niet nodig om de watermeloen te snoeien. Het is wel verstandig om de ranken van de watermeloen evenredig te verdelen over het oppervlak van het bed, om het bladoppervlak van de plant te maximaliseren, en bovendien voorkom je zo dat de plant dwars door andere teelten heen gaat groeien.

Ziektes en plagen

Te veel vocht zorgt bij watermeloenen al snel voor schimmelziekten, daar moet je dus voor waken.

Oogsten

Oogst: vruchten kunnen 35 dagen na bestuiving van de vrouwelijke bloem al rijp zijn. Een ingedroogd steeltje is een teken van rijpheid. Daarnaast moet de vrucht bij kloppen een hol en dof geluid weergeven. De meloenen blijven lang goed aan de plant, pluk ze daarom kort voor consumptie.

Heerlijke recepten

Met watermeloen hoef je eigenlijk niets meer te doen om er een voor-, bij- of nagerecht van te maken. Ook als tussendoortje is watermeloen heel geschikt. Wil je er toch iets meer mee doen? Bekijk dan eens de volgende recepten: watermeloen slush puppy en meloen op de barbecue.

Watermeloen zaden bestellen

Kun je niet wachten om te beginnen met het zaaien van watermeloen? Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.

Watermeloen
Watermeloen drinkglas
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh