NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
22 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16890 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Welke typen peulen zijn er?

Peulvruchten worden al eeuwen gegeten en dat is niet voor niets. Deze eiwitrijke groenten zijn makkelijk te kweken en zijn niet heel gevoelig voor ziekten en plagen. Een bekende peulvrucht is het ‘peultje’:”een groente die zijn oorsprong vindt in Azië en het Middellandse Zeegebied. Peultjes kunnen niet machinaal geoogst worden, waardoor ze vrij prijzig zijn. Wanneer jij van peultjes houdt, moet je deze lekkere groente dus zeker een plekje in je moestuin geven!


> Bestel nu biologische peultjes zaden


Drie categorieën peulen

Bij De Bolster zijn er twee hoofdgroepen peulen te onderscheiden: kort met een lengte tot ca. 70 cm (stam) en lange typen (rijstypen). 

  • Rijspeulen
  • Stampeulen
     
Rijspeulen
Rijspeulen zijn peulen die de hoogte ingaan. Je moet deze planten dus altijd voorzien van een mogelijkheid om te klimmen. Hiervoor gebruik je een stuk gaas, waarbij je aan beide kanten rijspeulen kunt laten groeien. Een voorbeeld is de Grijze Roodbloeiende, die niet alleen erg smakelijk is, maar tijdens de bloeiperiode ook mooie, rode bloemen heeft. 

 

Stampeulen

Stampeulen zijn lage soorten. Ze hebben geen ondersteuning nodig, maar om te voorkomen dat er peulen op de grond komen te liggen, kun je ze het beste telen langs kort gaas of langs een horizontaal touwtje. Bijkomend voordeel is dat de pluk eenvoudiger wordt. 


Jouw voorkeur voor een ras

Binnen de peulen kun je zelf kiezen of je voor een kort of lang type gaat. Bij een erwt kan je bijvoorbeeld kiezen voor een rijsdoperwt ras of een stamdoperwt. Elk ras heeft eigen eigenschappen en het is dus aan jou om een goede overweging te maken welke wensen je belangrijk vindt. 


Het zaaien van peultjes

Peultjes houden, zoals alle peulvruchten, van een plek in de zon. Begin met uitzaaien in maart of april, zodat je de beste resultaten kunt verkrijgen. Bij later zaaien zullen de planten onvoldoende peulen ontwikkelen en neemt de kans op schimmel, zoals meeldauw, toe. Je kunt de peulen eerst voorzaaien in een zaaitray, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Wil je ze toch graag voorzaaien? Zet dan de tray met peultjes eerst een aantal dagen buiten, voordat je ze in de volle grond zet. Op deze manier kunnen de planten wennen aan de kou. Wil je alles weten over het zaaien van peulvruchten? Wij delen graag onze tips voor het telen van peulvruchten met jou.


Peultjes klaarmaken

Peultjes zijn heel diverse groenten. Je kunt ze roerbakken, in ovenschotels verwerken, stoven of koken. In vijf minuten koken peultjes gaar, maar je kunt ze ook langzaam laten stoven in een kleine hoeveelheid water. Daardoor behouden ze hun verfijnde smaak beter. Peultjes zijn ook erg lekker in salades. Kleine hoeveelheden kun je rauw eten, maar door de lectine in de peultjes kun je buikklachten krijgen. Daarom kun je de peultjes beter even blancheren. Dit doe je door de schoongemaakte en gewassen peulen een minuutje te laten koken in weinig water. Blancheren is ook noodzakelijk wanneer je peultjes wilt invriezen. Dit proces doodt namelijk de eventueel aanwezige bacteriën.


Bestel jouw biologische peultjes zaden

Peultjes zijn een echte delicatesse, afkomstig van een plant die makkelijk groeit en bloeit. Een must voor elke moestuin dus. Wil jij ook graag genieten van deze heerlijke peulvruchten? Bestel dan je peultjes zaden online. Voor meer informatie over peultjes of over onze andere biologische zaden, mag je natuurlijk altijd contact opnemen.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16890 reviews
Kiyoh